«Корона Карпат» забронзовіє: у Трускавець на свято кіно їде Ада Роговцева

02.11.2018
У перший день листопада у всесезонно курортному Трускавці із його цілющою водичкою, за сотню кілометрів від Львова, стартував VII Міжнародний кінофестиваль «Корона Карпат».
 
 
Дві конкурсні програми — національного кіно і короткого метру та «дипломних робіт» — це справжній огляд національного кінематографа останніх двох років упродовж чотирьох насичених показами днів. Загалом покажуть близько тридцяти українських фільмів.
 
До створення окремих, які ввійшли до конкурсної програми національного кіно, окрім України, доклали зусиль Польща, Франція, Італія, Македонія, Ісландія.
 
Гендиректор «Корони Карпат» Олег Карпин каже: «Цьгоріч фестиваль трохи змінив формат — ми робимо свято українського кіно. У нас величезна українська програма. Зокрема, глядачам покажуть 9 повнометражних українських фільмів та 11 короткометражних і дипломних кіноробіт».
 
У кінопалаці «Злата» першою ластівкою фестивалю цього разу стала комедія «Герой мого часу» режисерки Тоні Ноябрьової — історія «маленької» людини, яка приїхала підкорювати столицю.
 
Стрічка була визнана найкращим українським фільмом на міжнародному Одеському кінофестивалі, а Тоня Ноябрьова отримала Золотого Дюка за найкращу режисуру.
 
Першого дня фестивалю взагалі багато сміялися, часто звертаючи увагу на філософські підтексти. Бо показували ще українсько-італійський комедійний фільм «Ізі» Антоніо Маньяні (деякі епізоди кінострічки були зняті на Львівщині, недалеко від Східниці).
 
Ця кінотрічка завоювала гран-прі на 35-му Annecy Cinema Italien-2017 (Франція), а на 75-му Венеційському міжнародному кінофестивалі була відзначена премією Kineo Diamond Award.
 
1 листопада до кіноглядачів завітали і «Шляхетні волоцюги» — фільм Олександра Березаня про львівських батярів, який став предметом скандалу ще до виходу на широкий екран, бо в кожного своя правда про міську субкультуру недавніх часів. 
 
Другий фестивальний день — це, найперше, аргентинська комедія-мелодрама «Я вийшла заміж за недоумка» Хуана Таратуто. Разом із цим фільмом в аргентинській програмі, вже не вперше наданій посольством Аргентинської Республіки в Україні, покажуть «Бетібу» Мігеля Коана і мультфільм «Чарівний футбол» Хуана Хосе Кампанелли.
 
Також у цей день на прохання трускавчан та дрогобиччан на фестивалі буде показана екранізація повісті Кузьми Скрябіна «Місто, в якому не ходять гроші» режисерки Ганни Третяк. 
 
Нікого не залишать байдужими «Припутні» Аркадія Непиталюка, який на 8-му ОМКФ взяв спеціальну відзнаку журі Національної конкурсної програми й отримав нагороду в номінації «Краща режисерська робота» в категорії «Повнометражний фільм» на Міжнародному кінофестивалі про гуманітарні проблеми людства у Болгарії; повнометражний дебют української режисерки Марисі Нікітюк «Коли падають дерева», створений у копродукції з Польщею і Македонією, та українсько-ісландсько-французька стрічка Бенедикта Ерлінгссона «Гірська жінка на війні», номінована на «Оскар».
 
У рамках фестивалю заплановано творчий вечір Ади Роговцевої та Катерини Степанкової, присвячений 90-літтю від дня народження Костянтина Степанкова.
 
До речі, вхід на вечір «Мій Костя» буде безкоштовним. Так само вільний вхід для всіх бажаючих на показ дуже проникливого фільму з численними фото- і відеокадрами про життя і трагедії у 1920-1930-х в УРСР «Будинок Слово» Тараса Томенка — володаря української національної кінопремії «Золота дзиґа» в категорії «Найкращий документальний фільм».
 
Після встановлення бронзової плити на Алеї кінослави VII Трускавецький міжнародний кінофестиваль «Корона Карпат» завершиться нагородженням переможців та переглядом фільму-переможця.