Обід iз бананами — за розкладом: 50 військових частин перейшли на нову систему харчування

31.10.2018
Обід iз бананами — за розкладом: 50 військових частин перейшли на нову систему харчування

Новації в армійському меню особливо до вподоби дівчатам. (Фото з сайта mil.gov.ua.)

Голодний солдат — злий солдат, цю істину навряд чи хтось заперечить із тих, хто колись служив чи служить в армії зараз.
 
 
Розуміли це й «зверху» армійські керманичі — ще у вересні 2015 року розпочали пілотний проект реформи продовольчого забезпечення в ЗСУ: першими «ластівками» стали львівська Національна академія сухопутних військ та одна з військових частин Західної військово-морської бази в Одесі.
 
 
Експеримент у цих частинах офіційно було завершено в грудні 2016 року, а вже у січні 2017 року міністр оборони Степан Полторак підписав Концепцію реформування системи продовольчого забезпечення Збройних сил України до 2020 року.
 
Тобто ще у минулому році відбувалася планова реалізація реформи, поетапний перехід на нову систему харчування усієї армії (у 2017 році з запланованих 23 частин на нову систему харчування перейшли 22).
 
Цими днями Головне управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ звітувало, що минулий «тиждень пройшов під бурхливі реакції щодо переходу 50 військових частин на нову систему харчування за Каталогом продуктів».
 
«Харчові тиловики» зазначили, що багато фото і відео розійшлися соціальними мережами з позитивними відгуками й нарешті в армії кардинально змінилось харчування: з’явились екзотичні фрукти, більше свіжих овочів, йогурти та вибір страв на прийом їжі.
 
Як стверджують чиновники, покращений раціон харчування з’явився у бойових бригадах, зокрема й тих, які боронять нашу країну на сході України.
 
Але не обійшлося й без конфузу, адже не все й усім це подобається, тим паче, що реальні зміни у військах не приносять жодних преференцій тим, хто нічого не зробив для цього покращення.
 
Так, наприклад, зараз поширюється месенджерами та соціальними мережами відео начебто звернення військовослужбовця до Президента України з передової стосовно нової системи харчування.
 
На відео чоловік у балаклаві показує, що видали з продуктів начебто на передових позиціях. Копирсаючись у мішках просто неба, глядачам показують лише те, що хоче автор відео, а саме ті продукти, які з’явилися саме за Каталогом нової системи.
 
Щоб збільшити суспільний резонанс, звісно, потрібно робити звернення до Верховного Головнокомандувача.
 
Військовослужбовець на відео, який дійсно є бійцем 28-ї механізованої бригади, перебуває на посаді, обов’язки якої безпосередньо передбачають відповідальність за матеріальне забезпечення підрозділу. Чому його звільнили з попереднього місця служби з Державної прикордонної служби України — питання не до нас, але інформація цікава.
 
Але нині цей військовослужбовець, якому інший говорить, про що говорити, відверто маніпулює і не показує, що насправді лежить під накриттям. Йому не подобається, що видали банани і апельсини. 
 
Також основний акцент відео, що немає м’яса, немає що їсти, і у всіх своїх порівняннях він постійно змінює кількість людей, на яку видали ці продукти.
 
І на цих скріншотах видно, що є картонні ящики, в яких лежить саме тушонка, а в інших — ковбаси чи сосиски.
 
Ще на відео видно мішки з крупами, біленькі та чисті, свіжа капуста та ємність iз крабовими паличками. Там велика купа продуктів для підрозділу, причому для максимум взводу, адже для роти набагато більше видається продуктів, військовослужбовець намагається переконати глядача та завести в оману, нібито вони кинуті напризволяще та нова система харчування не принесла змін до забезпечення наших захисників на передових позиціях.
 
Та хоч як би там було — рух у кращий бік щодо харчування військовослужбовців ЗСУ, безумовно, є, і, якщо в тій чи іншій частині все ще є якісь «харчові проколи», то, швидше за все, — лише тимчасові.