У США лідерам Демократичної партії підкинули вибухівку

26.10.2018
Інцидент з виявленням у понеділок вибухового пристрою в поштовій скриньці американського мільярдера-мецената Джорджа Сороса біля його будинку виявився лише «першим пострілом» у серії чергових подібних провокацій проти представників і симпатиків Демократичної партії США. 
 
У вівторок та середу підозрілі пристрої в посилках отримали також екс-президент Барак Обама, колишній державний секретар і кандидат у президенти США Хілларі Клінтон, ген­прокурор часів Обами Ерік Холдер, екс-директор ЦРУ Джон Бреннан, екс-віце-президент Джо Байден, губернатор штату Нью-Йорк Ендрю Куомо. Конгресмен-демократ від штату Каліфорнія Максін Вотерс отримала аж два такі «послання». Також одне з них було наді­слане критичному до республіканців телеканалові Сі-Ен-Ен, повідомляє агенція «Рейтер». Воно надійшло до штаб-кварти телеканала в Нью-Йорку, внаслідок чого довелося евакуювати всіх мешканців хмарочоса «Тайм-Уорнер Центр» на Манхеттені.
 
Загалом, станом на ранок четверга, 25 жовтня, було відомо про майже десять таких пакунків.
Жодне з відомих спецслужбам відправлень не вибухнуло. Наразі ніхто не взяв на себе відповідальність за акцію, яку влада США вважає терористичним актом. Директор ФБР Крістофер Рей звернувся до громадян iз проханням надати всю можливу інформацію.
 
«Це розслідування — найвищий пріоритет ФБР. Ми продовжимо роботу для встановлення особи та арешту того, хто відповідальний за ці посилки», — цитує його ФБР на своїй сторінці у «Твіттері».  Жодної інформації щодо можливих підозрюваних наразі правоохоронці не оприлюднюють.
 
Кілька джерел у правоохоронних органах кажуть, що, за інформацією, яка циркулює серед слідчих, у пакунках були цифрові годинники і вибухова речовина — порошок, який часто використовують піротехники. Заряди у пластикових трубках нібито були наповнені склом, яке мало виконати функцію вражаючого елементу.
 
Усі посилки були підписані ім’ям Деббі Вассерман Шульц — колишньої керівниці Національного комітету Демократичної партії. Сама жінка каже, що дуже засмучена тим, що її ім’я використали з такою метою. На думку слідчих, людина, яка підготувала «бомби», намагалася зробити їх максимально легкими, аби посилки можна було відправити поштою через поштову скриньку, а не з поштового відділення. 
 
Погрози демократам припали на час, коли залишається лише два тижні до критичних для американської політики проміжних виборів до Конгресу. На запланованому на 6 листопада голосуванні вирішиться, чи зможуть демократи повернути собі контроль над однією чи обома палатами парламенту країни, позбавивши Трампа та Республіканську партію більшості.
 
Президент Дональд Трамп, який неодноразово називав демократів «злочинцями» та «мафією», засудив ці дії, пообіцяв знайти зловмисників і вказав, що «актам політичного насильства немає місця у Сполучених Штатах», і що влада докладе всіх зусиль для розслідування інциденту. При цьому президент не сказав жодного слова про тих, хто отримав посилки з вибуховими пристроями.
 
Але далі в характерному для нього стилі не втримався, щоб не використати ці загрозливі акти для чергової атаки на демократичний табір. Він закликав засоби масової інформації припинити «нескінченну ворожість», а також «постійні негативні, а часто й брехливі напади та повідомлення» (маючи, ймовірно, на увазі ненависний йому телеканал Сі-Ен-Ен). На що президент Світової служби Сі-Ен-Ен Джеф Цукер відреагував так: «У Білому домі є повна відсутність розуміння серйозності їхнього нападу на засоби інформації».