«Шахтар» програв 0:3 чемпіону Англії «Манчестер Сіті» у Лізі чемпіонів

26.10.2018
«Шахтар» програв 0:3 чемпіону Англії «Манчестер Сіті» у Лізі чемпіонів

Суттєво переважаючи своїх візаві у класі, футболісти «Манчестер Сіті» в гостях розгромили «Шахтар». (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Уже давно кістяк донецького «Шахтаря» — це чарівники м’яча з Південної Америки. Подібний факт нещодавно навіть дав підстави наставнику київського «Динамо» Олександру Хацкевичу назвати «помаранчево-чорну» команду бразильською, що миттєво викликало серйозне обурення донецького клубу.
 
Попри те, що «гірники» нині делегують до національної збірної України значну частину своєї «основи», факт залишається фактом: результат «гірникам» забезпечують таки чарівники м’яча з Бразилії. Яскравим підтвердженням такого судження став їхній поєдинок третього туру Ліги чемпіонів проти «Манчестер Сіті», в якому підопічні Паулу Фонсеки, граючи без своїх лідерів — Тайсона та Марлоса, зазнали в Харкові від чемпіона Англії розгрому — 0:3.
 
Повертаючись до України після поразки донеччанам в останньому турі групового раунду попереднього розіграшу ЛЧ, без сумніву, Хосеп Гвардіола зі своїми підопічними мали чіткий план реваншу. А з огляду на ослаблений склад господарів  втілити його в життя «блакитним» вдалося без особливих проблем. «У Фонсеки дуже добре налагоджена колективна гра. Прекрасно пам’ятаю, як минулого року ми зазнали поразки. Тоді у складі були Бернард, Тайсон і Марлос. Цього разу нам було простіше», — відзначив іспанський наставник «МС».
 
Уже після першого тайму «городяни» мали перевагу в два м’ячі, при цьому їхня впевнена гра не залишала вболівальникам «Шахтаря» надій на порятунок їхньої команди. Сподіватися ж на те, що команді Фонсеки вдасться чарівне переро­дження, й вона втретє поспіль у поточній Лізі зіграє внічию 2:2, загалом  було марно, особливо коли на 71-й хвилині матчу, щойно вийшовши на заміну, Бернарду Силва потроїв рахунок у матчі. При цьо­му донецькому колективу, не маючи в центрі поля власної рушійної сили, в атаці практично нічого не вдавалося. Опинившись на голодному пайку, форварди-новачки «Шахтаря» — Мораес та Фернанду — практично не загрожували воротам «МС», які до завершення поєдинку так і залишилися неторканими.
 
Попри розгромну поразку «гірники» отримали від титулованого наставника опонентів комплімент. «Шахтар» завжди проводить чудову трансферну політику й зараз має прекрасну команду, в котрої все ще попереду», — наголосив Гвардіола. 
 
Однак попереду у Фонсеки матч-відповідь у Манчестері, після котрого навряд чи в доробку «гірників» побільшає залікових балів, адже харківський поєдинок продемонстрував величезну різницю у класі команд. Виходить, що ще одна невдача суттєво знизить шанси «Шахтаря» на потрапляння до «плей-оф» ЛЧ-2018/2019. Поки ж зрозуміло одне: разом із чемпіоном Англії в лідерах групи F опинився французький «Ліон», який, хоч і відстає від «городян» на один бал, залишається наразі єдиною командою в квартеті, котра йде без поразок.
 
«Наша мета — намагатися перемогти в наступному матчі. Робити вже зараз якісь далекоглядні розрахунки — складно. Потрібно рухатися вперед крок за кроком, думати про кожен окремий поєдинок і не заглядати далеко в майбутнє», — резюмував Фонсека. 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Група F. 3-й тур.
«Шахтар» (Україна) — «Манчестер Сіті» (Англія) — 0:3 (Д. Сильва, 30; Ляпорт, 35; Б. Силва, 71),
«Хоффенхайм» (Німеччина) — «Ліон» (Франція) — 3:3.
Турнірне становище: «МС» — 6, «Ліон» — 5, «Шахтар», «Хоффенхайм» — 2.