Засновника Facebook Марка Цукерберга інвестори хочуть відправити у відставку

19.10.2018
Четверо провідних державних інвесторів соціальної мережі «Фейсбук» у США закликали  Марка Цукерберга, щоб він подав у відставку з посади генерального директора фірми.
 
Така вимога спричинена скандалами, пов’язаними, зокрема, з масштабним витоком персональних даних користувачів, пропагуванням фейкових новин та роллю сервісу у втручанні зовнішніх елементів у президентські вибори в США. Це, нагадаємо, зашкодило репутації «Фейсбука» і спричинило падіння вартості його акцій. При цьому в Європі «Фейсбуку» теж загрожують санкції. Єврокомісія закликає керівництво соціальної мережі підпорядкуватися правилам ЄС. 
 
«Фейсбук» відіграє занадто велику роль у суспільстві, й тому необхідно, щоб його керівництво було незалежним і гідним довіри, наголосив один з інвесторів, глава аудиторського бюро міста Нью-Йорк Скотт Стрінгер. 
 
Пропозицію позбавити Цукерберга посади гендиректора і подання до ради директорів фірми пропозиції створення посади незалежного гендиректора з метою поліпшення внутрішнього нагляду в ній,
висунуті холдинговим фондом Trillium Asset Management, окрім глави аудиту Стрінгера, підтримали також інвестиційні фонди штатів Іллінойс, Пенсильванія та Род-Айленд. 
 
Ідея заміни Цукерберга незалежним генеральним директором має, швидше, символічний характер, оскільки, як пише агенція dpa, його позиції і впливи у «Фейсбуці» є «практично абсолютними» і позбавлення його посади практично не може відбутись, якщо він сам не забажає цього. Цукерберг володіє контрольним пакетом акцій фірми і займає в ній посаду голови правління.
 
Однак інвестори наголошують, що таким чином хочуть привернути увагу до проблем, з якими зіштовхується «Фейсбук», та викликати дебати на тему шляхів вирішення цих проблем на щорічному зібранні акціонерів компанії, яке заплановане на травень 2019 року. 
 
Подібна спроба призначення для мережі «Фейсбук» незалежного гендиректора була здійснена ще 2017 року, але виявилась невдалою.