В Україні зменшилося на 2% виробництво молока

17.10.2018
 
За три квартали нинішнього року в Україні вироблено 7,9 млн. тонн сирого молока, що на 2 відсотки менше аналогічного періоду минулого року. Статистика свідчить, що зниження традиційно відбувається за рахунок скорочення виробництва у господарствах населення, де обсяги впали майже на 3 відсотки в порівнянні з минулим роком.
 
Сільгосппідприємства за 8 місяців втратили приріст на два-три відсотки, що спостерігався на початку року, і тепер показники тримаються на рівні 2017 року. Така ситуація, на думку аналітиків ринку, збережеться.
 
З початку жовтня молоко сільгосппідприємств подорожчало приблизно на 3 відсотки, діапазон вартості якісної сировини в середині жовтня складає 9-9,95 грн./кг з ПДВ за базові показники жиру і білка. Найвища ціна фермерського молока зараз знаходиться на позначці 10 грн./кг, а минулого року в цей же період вона становила 10,40 грн./кг.
 
«Молоко, вироблене в господарствах населення, вже другий місяць поспіль оцінюється нижче, ніж в аналогічний період минулого року. У першій половині жовтня його середня вартість по Україні — на рівні 4,80-5,00 грн./кг без ПДВ», — завірили фахівці. Тим часом ставка ПДВ на молочні продукти в Україні на 15% вища за європейську.