В Україні значно зросла вартість борщу: від січня на 45%

05.10.2018
Без борщу справжньому українцю ну ніяк не обійтися, адже смачнішої й кориснішої страви годі й шукати в світі.
 
Не кажучи вже про те, як його полюбляють іноземці, що приїжджають у гості в Україну. Але з кожним роком ця українська страва номер один стає для нас майже делікатесом через постійне зростання цін на інгредієнти до неї. 
 
Судіть самі: у серпні цього року борщ без м’яса коштував у середньому 14,35 гривні, тоді як у січні — 9,75. За вісім місяців вартість цієї смачної страви зросла на 45,2%, або майже на 5,5 гривні. 
 
В Асоціації постачальників торговельних мереж за розрахунок вартості страви взяли традиційний рецепт: картопля та буряк — по 500 г, капуста — 300 г, морква та цибуля — по 200 г, вода питна — 3 літри, лавровий лист, сіль, чорний перець — за смаком.
 
«За середньостатистичними цінами державного моніторингу, на початок 2018 року буряк коштував 3,1 гривні за 500 г, картопля — 3,2 гривні за 500 г, капуста — 1,25 гривні за 300 г, морква — 1,27 гривні за 200 г, цибуля — 1,28 гривні за 200 г. В останній місяць літа буряк обходився в 3,45 гривні за 500 г, картопля в 3,8 гривні за півкіло, капуста в 2,2 гривні за 300 г, морква в 3 гривні за 200 г, цибуля в 1,7 гривні за 200 г.  Із початку 2018  року морква зросла в ціні до 132,5%, або до 1,7 гривні, капуста — 69%, або 90 копiйок, цибуля — 54,9%, або 60 коп., картопля — 28,7%, або 80 копiйок, буряк — 13,2%, або 40 копiйок», — повідомив директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
 
Пісний борщ, зварений, скажімо, в листопаді минулого  року, коштував узагалі лише 9,42 гривні. Така різниця цін зумовлена дещо нижчим врожаєм на деякі продуктові категорії внаслідок посушливого  весняно-літнього сезону.
 
Наразі  вартість хлібобулочних продуктів  в Україні майже зрівнялась із цінами в країнах Європейського Союзу (проте їх якість досить далека від західних аналогів). Але ж не забуваймо, що різниця в зарплатах і пенсіях пересічного українця та європейця є досить суттєвою, й не на нашу користь.
 
Але ж нам не звикати до вибриків ринку, нічого страшного — вкотре затягнемо паски, а борщ усе одно їстимемо. Щоправда... не так часто. І пісний. А м’ясо та пампушки уявлятимемо.