США мають намір блокувати російські кораблі на Близькому Сході

02.10.2018
Не копай яму іншому, бо й сам у неї втрапиш. Блокада Росією всіх суден в Азовському морі, які йшли в українські порти, вочевидь розсердила не на жарт не лише українську владу, а й американців.
 
Інакше не пояснити їхню «дзеркальну» заяву у відповідь. США мають намір убити одразу двох зайців — учергове продемонструвати підтримку України й вирішити свої економічні питання.
 
А йдеться про заяву американського міністра внутрішніх справ Райана Зінке щодо намірів США, використовуючи свій флот, влаштувати морську блокаду російським суднам, які постачають енергоносії на Близький Схід.
 
За його словами, причиною присутності Москви в близькосхідному регіоні є саме продаж нафти, від якої залежить економіка Росії.
 
Пан Зінке підкреслив, що можливості флоту США дозволяють блокувати морські шляхи, щоб Росія не контролювала на Близькому Сході ринок енергоносіїв так, як вона контролює його в Європі.
 
Нагадаємо, що останніми місяцями РФ зовсім знахабніла, здійснюючи регулярні спроби розширити зону свого впливу в Азовському морі, блокуючи і затримуючи українські кораблі та судна інших країн, що прямують у наші порти.
 
Без сумніву, недарма цими днями проходили масштабні навчання ВМС України саме в Азовському та Чорному морях — тим самим ми показали недоброзичливому сусіду, що маємо зуби й віддавати свої території не збираємося.
 
Головною метою навчань було нарощування спроможностей органів військового управління в ході ведення оборонних стабілізаційних дій військами, планування та здійснення контрнаступальної операції.
 
Як повідомили в прес-центрі ВМС ЗСУ: «Зважаючи на присутність нашого корабельного складу на Азовському морі, шість тактичних груп корабельного складу Військово-Морських сил ЗС України на Чорному та Азовському морях виконують завдання за призначенням в інтересах оперативного угруповання, — розповів заступник командувача Військово-Морських сил ЗС України з бойової підготовки контр-адмірал Олексій Неїжпапа. — Ми здійснюємо ведення морської розвідки та стабілізаційних дій, охорону пунктів базування, супроводження кораблів та конвоїв, поставку озброєння, військової техніки та запасів у відповідні підрозділи, на кораблі та судна».