Київське водосховище зарибнили вперше за останніх сім років

02.10.2018
Минулого тижня у Київське водосховище випустили близько 15 тонн мальків риби. Останнє масштабне зариблення водо­ймищ на Київщині проходило в 2011 році.
 
Цього разу фа­хівці з помічниками підселили у природний аквапростір 600 тисяч екземплярів коропа й рослиноїдних риб та близько 5 тисяч щученят. 
 
В оптимістичній акції взяли участь як представники Держрибагентства і Держ­екоінспекції, так і громадські волонтери.
 
На цей рік заплановано поповнити українські ріки понад 13 мільйонами екземплярів молоді риб, серед яких є і червонокнижні.
 
Зариблення водойм України важливе для підтримки екосистеми, формування промислових запасів риби та забезпечення продовольчої потреби.
 
За інформацією від очільників Мінагрополітики, масштаб і географію зарибнення у цьому році значно розширено.
 
Відновлення біоресурсів проводять вже не тільки в межах регіону розташування рибовідтворювальних заводів, а й у віддалених регіонах України. Крім Київської, акції поширено на Запорізьку, Миколаївську та Дніпропетровську області.
 
Як повідомив голова Держ­рибагентства Ярослав Бєлов, нинішнього року вперше за багато часу з державного бюджету виділили 10 мільйонів гривень на реконструкцію Херсонського та Новокаховського заводів. Це дозволить збільшити їх продуктивність на 20 відсотків. 
 
На сьогодні відтворення та селекція водних біоресурсів здійснюється чотирма державними рибовідтворювальними заводами. Вони у період з 2010 по 2017 роки підселили до водойм України понад 66 мільйонів екземплярів мальків.
 
За бю­джетною програмою на організацію діяльності рибовідтворювальних заводів у 2018 році виділено понад 54 мільйони гривень.
 
З цієї суми «Херсонський виробничо-експериментальний завод з розведення молоді частикових риб» отримав понад 13 мільйонів, а ще 20 мільйонів — Новокаховський рибоводний завод.