Україна отримає Томос: до якої «війни» готується Росія

12.09.2018
Україна отримає Томос: до якої «війни» готується Росія

Україна де-факто отримала Томос. Вселенський патріарх Варфоломій призначив у Київ двох представників (екзархів), які займуться створенням Української помісної церкви.

Такий розклад зовсім не влаштовує Московське право­слав’я, яке пригрозило оголосити справжню війну в разі оголошення незалежності Української церкви.

Яка ситуація з Томосом

Глава Константинопольської церкви призначив своїх представників у Києві. Фактично це процедура, яка дає чіткий сигнал — Варфоломій готується до надання Українській церкві статусу автокефальної.
 
Рішення було прийнято рівно за місяць до голосування щодо Томосу. Так, із 9 по 11 жовтня пройде засідання Синоду Вселенського патріархату. Після отримання цього указу в Україну приїде спеціальний представник Патріарха Варфоломія, який керуватиме процесом створення незалежної церкви.
 
При цьому він стане новим главою Єдиної помісної церкви. Патріарха виберуть окремо, на спеціальному зібранні українських єпархій. Священнослужителі стверджують, що з урахуванням усіх офіційних процедур нова церква буде створена вже наприкінці 2018-го або на початку 2019 року.
 
«У Київському патріархаті вітають це рішення Вселенського патріархату і очікують плідної співпраці... Призначення Вселенським Патріархом своїх екзархів у Києві обумовлено необхідністю проводити активну роботу з підготовки надання автокефалії Православній церкві в Україні, проведення відповідних зустрічей і консультацій», — ідеться у заяві.

Що говорить Москва

За день до Архієрейського собору, де за фактом і було оголошено попереднє рішення щодо Томосу Україні, Варфоломій прийняв главу Московської патріархії Кирила у Стамбулі. Сторони провели коротку закриту бесіду в присутності лише перекладачів, а потім вийшли на офіційну прес-конференцію.
 
Зустріч же не обійшлася без скандалів. Варфоломій і Кирило відмовилися пити воду з келихів, які стояли біля них. Через дивний казус священнослужителі заговорили навіть про можливий замах на Варфоломія.
 
За її підсумками Вселенський Патріарх недвозначно повідомив главі Російської православної церкви про імплементацію рішення щодо Томосу.
Самостійність Константинопольської патріархії в українському питанні не на жарт розлютила представників Російської церкви. Так, глава Синодального відділу взаємин РПЦ із суспільством і ЗМІ Володимир Легойда в ефірі однієї з пропагандистських програм заявив, що Москва жорстко відповість за незгоду з її умовами та визнанням Української православної церкви Київського патріархату канонічною.
 
«Коли я говорю, що ми сподіваємося, я ж не маю на увазі, що ми сидимо в куточку, витираємо сльози і на щось сподіваємося. Ми діємо. І намагалися діяти всіма можливими методами, які б не призводили до якоїсь жорсткої конфронтації... Але заява Синоду однозначно говорить, що якщо буде реалізовано те, що проголошено, то тоді, звичайно, відповідні кроки з боку Московського патріархату обов’язково підуть. Вкрай жорсткі», — самовпевнено попередив він.

Чим загрожує Україні

Опитані релігієзнавці зійшлися на думці, що найбільша загроза з боку Російської православної церкви може полягати саме в розриві обопільних контактів.
 
Як зазначив народний депутат від «Народного фронту» Віктор Єленський, Кремль у цій ситуації може піти на декілька радикальних кроків: припинити контакти з Константинополем, не визнати українську автокефалію і навіть поставити під сумнів верховенство Варфоломія у православному світі.
 
«У цьому випадку Москва оголосить про розрив контактів із Константинопольською церквою. Крім того, вона продовжить кампанію, у ході якої доводитиме всьому світові неканонічність нової української автокефалії. Потім вона ініціює перегляд диптихів — табелів про ранги, де перше місце займає Константинополь. У такій ситуації вона почне активно претендувати на це місце, але навряд чи отримає підтримку інших єпархій... Москва не визнає Українську церкву, тому і процес її повноцінної легітимізації затягнеться», — пояснив Єленський.
 
Релігієзнавець Олександр Саган у коментарі «Обозрєватєлю» припускає, що євхаристійне спілкування через українську автокефалію, можливо, буде розірвано. Жорсткішої реакції, виходячи з православних канонів, очікувати не варто.
 
«Така ситуація була ще в 1996 році по відношенню до Естонського питання, але закінчилося все тим, що сама ж Московська церква і попросила відновити переговори. Крім того, вони потім погодилися на всі умови Константинополя. Це найбільше, що вони можуть зробити», — сказав Саган. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

«Перетворяться на стадо»: Константинополь поставив 
РПЦ у глухий кут ультиматумом через Україну
(«Обозрєватєль»)
 
Константинополь дав зрозуміти Російській православній церкві, що у разі розриву зв’язків із ним через Томос про автокефалію для України всі храми Московського патріархату в країні стануть неканонічними.
 
Крім того, Вселенський патріархат іще раз нагадав Москві, що визнання своєї церкви вона отримала не зовсім прозоро, пише експерт Інституту світової політики Ярослав Коцюба.
 
«Чому РПЦ не розірве євхаристійне спілкування з Константинопольською церквою і не буде ніяких анафем? Саме через Україну. На відміну від Естонії, де російських парафій було як кіт наплакав, після розриву із Вселенською православною церквою Москва перетворить своїх вірян в Україні на «неканонічне стадо». Саме про це й попередили у Константинополі, коли вивели формулу про «приховану неканонічність» УПЦ МП, митрополита якої не згадували під час служб Вселенського патріарха», — пояснив він.
 
Крім того, Коцюба наголосив, що в умовах війни на сході України країна-агресор не може дозволити собі піти на загострення релігійної конфронтації. Адже це вже не залишить їй жодних шансів для політичних маневрів своїх парафій, тож вона матиме лише два згубні шляхи.
 
«Тоді вони офіційно будуть оголошені «осередками ворога». Триматися нейтралітету в них не вийде: або добровільно переходити до помісної Української православної церкви, або перереєструватися в Мін’юсті як РПЦ, яка ще, до того ж, буде самоізольована від світового православ’я. Тому, якщо моспатріархія хоче каталізувати процес розпаду своїх структур в Україні і вчинити прикре самогубство — вперед і з анафемою!» — саркастично підсумував експерт. 
 
Віталій ТИСЯЧНИЙ
(«Обозрєватєль»)