У чотирьох областях запровадили карантин через американського білого метелика

12.09.2018
У чотирьох областях запровадили карантин через американського білого метелика

В Україні білого шкідника уперше запримітили у Закарпатській області ще у 1952 році. (Фото з сайта genichane.com.ua.)

У чотирьох областях України — Житомирській, Миколаївській, Рівненській та Черкаській — запроваджено карантинний режим щодо американського білого метелика.
 
 
Цей універсальний шкідник плодових, декоративних і лісових культур уже розповсюдився на загальній площі 1018,8 гектара.
 
 
Як повідомляють у Держпродспоживслужбі, час від часу в регіонах України фахівці фіксують спалахи розмноження американського білого метелика, але у порівнянні з минулим роком наразі їх кількість значно збільшилась.
 
Оскільки при високій вологості повітря 85-90% та температурі близько 30°С вони плодяться кожні 4-5 днів після яйцекладки, а активність та щільність їхньої популяції надзвичайно зросла.     
 
До 2018 року площі насаджень, де були карантинні обмеження щодо американського білого метелика, поступово зменшувались. За останні 5 років загалом фіксувалося зменшення майже на 20 тис. га, розповідають у Держпродспоживслужбі.
 
Однак, за останніми даними, фітосанітарний моніторинг виявив нові вогнища не лише у цих чотирьох областях, а вже і на Хмельниччині, де також збираються оголошувати карантин. Точна площа заселення метеликом в Україні стане відома після підбиття підсумків моніторингу у кінці року.
 
У Держпродспоживслужбі кажуть, що збільшенню площ, які окуповує американський метелик, сприяє і широке коло рослин-господарів, як культурних, так і дикорослих, кліматичні зміни, які відбуваються впродовж останніх років, здатність крилатих активно мігрувати, а також недостатнє фінансування заходів зі знищення вогнищ шкідника.
 
Батьківщиною метелика є Північноамериканський континент, у 1939 році його випадково завезли з вантажем звідти до Європи, а в Україну він потрапив у Закарпатську область у 1952 році.
 
Після цього поступово розповсюдився в інших областях нашої країни. Тепер його присутність можна виявити майже в усіх регіонах, окрім Волинської, Закарпатської, Львівської і Рівненської.
 
Цей метелик пошкоджує майже 300 видів плодових, декоративних, лісових та інших культур, зокрема, шовковицю, клен, горіх, яблуню, грушу, сливу, вишню, черешню, тополю та ін.
 
При цьому в умовах нашої країни перше покоління шкідника майже завжди розвивається на шовковиці, а друге покоління — на клені, горіхові, яблуні та інших плодових деревах.
 
«Для попередження занесення американського білого метелика слід проводити детальний огляд імпортних та вітчизняних вантажів, пакувального матеріалу, транспортних засобів, які надходять із карантинних зон, регулярно обстежувати багаторічні насадження», — наголошують у Держпродспоживслужбі.
 
На сьогодні розроблені та затверджені регіональні програми із локалізації і ліквідації американського білого метелика в Одеській, Полтавській, Харківській та Чернівецькій областях.
 
Тож Держпродспоживслужба вже звернулася до обласних рад в інших областях із пропозицією залучатись до розробки та впровадження програм із локалізації та ліквідації американського метелика.