Російська церква погрожує Константинополю розколом через Томос

11.09.2018
У Російській православній церкві (РПЦ) заявили, що розірвуть євхаристійне спілкування з Константинопольським патріархатом у разі, якщо православна церква України отримає автокефалію.
 
Про це заявив голова відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату митрополит Волоколамський Іларіон у російському теле­ефірі.
 
За його словами, методи церковної дипломатії «в українському питанні» наразі практично вичерпані. І назвав «підлими» дії Константинополя щодо відрядження до Києва своїх екзархів (представників) для підготовки до надання православній церкві в Україні автокефалії. 
 
Нагадаємо, 7 вересня стало відомо про призначення Вселенським патріархатом архiєпископа Даниїла Памфілійського зі Сполучених Штатів та єпископа Іларіона Едмонтонського з Канади, які служать українським православним вірянам у своїх країнах у Вселенському патріархаті, — як своїх екзархів у Києві в рамках підготовки до надання автокефалії Києву.
 
Звання чи титул екзарха у даному випадку означає особисте уповноваження Вселенського Патріарха представляти його особу і Церкву при виконанні конкретного завдання — підготовки до надання автокефалії.
 
Для світської аудиторії функції екзарха в даному випадку можуть бути порівняні з функціями Надзвичайного і Повноважного Посла, повідомляє прес-центр УПЦ Київського патріархату. 
 
Через цей крок, який наближає втрату України для Російської православної церкви, в РПЦ погрожують Константинополю відділенням.
 
Таке «нахабне і цинічне втручання в справи іншої помісної церкви» може призвести до розколу вселенського православ’я, зазначив Іларіон.
 
«Якщо Константинополь доведе до кінця свій підступний план надання автокефалії, що це буде означати? Це буде означати, що автокефалію отримає якась група розкольників. Канонічна церква цю автокефалію не прийме. Ми в російській церкві цю автокефалію не визнаємо. Нам не залишиться нічого, крім як розірвати спілкування з Константинополем», — заявив він.
 
В УПЦ КП нагадують, що саме Московська патріархія здавна багато разів втручалася у справи Київської митрополії. «Загрозу єдності Православ’я вже багато десятиліть несуть гегемоністичні прагнення Московського патріархату, який намагається перетворитися на «православний Ватикан» — всесвітній центр тяжіння для всіх Православних церков, — зазначають у Київському патріархаті.
 
— Рішення та дії Вселенського Патріарха покликані якраз до того, щоб зупинити цю загрозу та повернути Православ’ю справжню єдність, яку керівництво РПЦ підриває. Судячи з тону погроз, Московська патріархія зараз не здатна до адекватної реакції на проблеми, які виникли, чим заганяє себе у глухий кут самоізоляції та схизми».