В МЗС РФ оголошення імен підозрюваних в отруєнні Скрипалів назвали «спробами роздути антиросійську істерію»

07.09.2018
В МЗС РФ оголошення імен підозрюваних в отруєнні Скрипалів назвали «спробами роздути антиросійську істерію»

«Нечистоплотними політичними іграми» назвала Росія звинувачення на свою адресу з вуст британського глави уряду Терези Мей.
 
«Виступ прем’єр-міністра Великобританії в британському парламенті 5 вересня щодо так званої «справи Скрипалів» витримано в абсолютно неприпустимій тональності. В ньому була низка безапеляційних звинувачень на адресу Російської Федерації та двох, як стверджується, наших громадян. Рішуче відкидаємо ці інсинуації. Спробам роздути антиросійську істерію довкола «справи Скрипалів» ми протиставляли і будемо протиставляти факти», — так відреагувало у своїй заяві МЗС «найчистоплотнішої» країни у світі, Російської Федерації.
 
І пригрозили найближчим часом «ознайомити міжнародне співтовариство з «історією питання» в Гаазі та Нью-Йорку», аби покласти край британським спробам «шукати приводи для все нових нападок на нас (росіян)». 
 
Нагадаємо, в середу прем’єр-міністр Велико­британії Тереза Мей заявила, що в отруєнні екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля та його доньки Юлії обвинувачують двох співробітників російської військової розвідки, повідомляє Бі-Бі-Сі.
 
Росіяни Олександр Петров та Руслан Боширов, які, за версією британської поліції, отруїли Скрипалів, є офіцерами Головного розвідувального управління Генерального штабу Росії, заявила Мей.
 
За її словами, Велика Британія видала європейський ордер на їхній арешт. Водночас очільниця британського уряду нагадала, що Росія не видає своїх громадян іноземним правоохоронним органам.
 
Операцію з отруєння Скрипалів у Солсбері, як заявила прем’єр-міністр Великої Британії, схвалили не тільки керівники ГРУ, а й високопоставлені особи з керівництва російської держави.
 
Тереза Мей зазначила, що в березні, відразу після отруєння Скрипалів, Росія намагалася поставити під сумніви висновки Великої Британії.
 
Нині, за її словами, британський уряд довів, що в операції брала участь «російська держава», а дозвіл на отруєння у Солсбері, найімовірніше, був наданий вищим керівництвом Росії. 
 
Мей вважає, що дії ГРУ загрожують «всім нашим (британським) союзникам і всім нашим громадянам». Вона пообіцяла, що Велика Британія використає увесь апарат та інструменти національної безпеки, щоб протистояти ГРУ.
 
Представниця Великої Британії в ООН Карен Пірс представила на засіданні Ради Безпеки 6 вересня результати розслідування отруєння колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його доньки Юлії в Солсбері.
 
Пані Мей додала, що британська влада неодноразово просила Росію пояснити, що сталося в Солсбері, однак Москва у відповідь навмисне заплутувала питання і брехала. 
 
Великобританія буде наполягати на посиленні санкцій Євросоюзу стосовно Росії, сказала Тереза Мей. 5 серпня Міністерство закордонних справ Великобританії викликало голову дипломатичної місії Росії у Лондоні на консультації.
 
Нагадаємо, Сергій Скрипаль і його донька Юлія були отруєні нервово-паралітичною бойовою речовиною «Новачок» у Солсбері в березні. Росіяни провели в комі понад місяць, але вижили.
 
Наприкінці червня з подібними симптомами отруєння були госпіталізовані Чарлі Роулі і його подруга Дон Стер­джесс, котрі живуть недалеко від Солсбері. Стерджесс померла, Роулі вижив. Встановлено, що їх також отруїли «Новачком».
 
Британська поліція стверджує, що має достатньо доказів для звинувачення росіян Петрова і Боширова у застосуванні «Новчка» в Солсбері. Слідчі вважають, що обом підозрюваним близько 40 років, вони приїхали до Британії під псевдонімами. Правоохоронцям вдалося детально відновити дії росіян на території країни 2-4 березня.
 
2 березня Петров і Боширов прилетіли до Лондона з Москви та зупинилися в готелі City Stay. Наступного ранку вони потягом вирушили у Солсбері та повернулися в Лондон ввечері того ж дня. У поліції припускають, що в той день вони проводили попередню розвідку. 
 
4 березня підозрювані знову вирушили у Солсбері. Там вони потрапили на запис камер стеження біля будинку Скрипалів. Слідчі припускають, що вони розпилили «Новачка» на вхідні двері будинку з флакончика для парфумів Nina Ricci, який потім просто викинули.
 
Того ж дня Петров та Боширов повернулися до Лондона та відбули до Москви. Згодом флакон духів з отрутою знайшов Чарлі Роулі й подарував його своїй співмешканці.
 
Дон Стерджес розпилила «парфуми» на зап’ясток і отримала дозу отрути, в рази більшу, ніж Скрипалі та Роулі, і померла. Через два місяці, 4 травня, кімнату готелю, де жили росіяни, дослідили фахівці з хімзахисту, які виявили там сліди «Новачка»...