Альтернативним шляхом: як збірна України готується до виступів на ЧЄ-2020

05.09.2018
Альтернативним шляхом: як збірна України готується до виступів на ЧЄ-2020

Головний тренер збірної України Андрій Шевченко та його підопічні розпочали підготовку до дебюту в «Лізі націй». (Фото прес-служби ФФУ.)

Готуватися до 60-річного ювілею з дати проведення першого чемпіонату Європи з футболу в УЄФА почали заздалегідь.
 
 
Адже новаторська ідея колишнього очільника Європейського футбольного союзу Мішеля Платіні про те, що ювілейний ЧЄ-2020 має приймати не одна-дві країни, а вся Європа, потребувала глибокого вивчення та аналізу.
 
 
Зрештою, в УЄФА вирішили, що майбутнє Євро, в якому, нагадаємо, вдруге братимуть участь 24 збірні, прийматимуть одразу 12 європейських міст.
 
Загалом, нестандартний організаційний підхід ЧЄ-2020 торкнувся як фінальної, так і кваліфікаційної частини змагань.
 
Власне, путівки на майбутнє Євро розігруватимуться не тільки під час традиційного відбіркового турніру, де по дві кращі команди кожної з десяти груп отримають прямі перепустки.
 
Іще чотири квитки на континентальний форум зможуть отримати кращі учасники новоствореної «Ліги націй» — у випадку, коли їхня безпосередня єврокваліфікація виявиться невдалою.
 
Так само оновлення зазнав і графік відбору на чемпіонат Європи. Зазвичай, починаючись восени, цього разу велика єврокваліфікація розпочнеться навесні 2019 року. Осіннє ж футбольне вікно для європейських національних збірних у поточному році займуть дебютні матчі «Ліги націй». 
 
У груповій фазі «ЛН» збірна України змагатиметься з командами Чехії та Словаччини. Два матчі у вересні, й два — у листопаді й у таборі «синьо-жовтих» уже знатимуть про свої перспективи в альтернативному відборі на ЧЄ-2020.
 
Варто зауважити, що «плей-оф» у «Лізі націй», за підсумками котрого й будуть зайняті останні чотири вакантні місця на ЧЄ-2020, відбудеться по завершенні основної єврокваліфікації, тож, як планують організатори, поєдинки групового етапу «Ліги націй» матимуть достатньо інтриги.
 
«У «Лізі націй» для нас важлива кожна гра. Особисто для мене це не товариський турнір, тому гратимемо найсильнішим на даний момент складом. Експериментів не буде, гратимемо на результат», — наголосив Андрій Шевченко.
 
Аби претендувати на європутівку від «ЛН», учасникам цього турніру, котрий покликаний замінити поєдинки зі статусом «товариські», для початку потрібно посісти у своїй групі перше місце.
 
Тоді в разі невдалого проходження великої кваліфікації на ЧЄ-2020 переможці «малих пульок» «Ліги націй» матимуть другий шанс на фінальну частину Євро.
 
Словом, у Європейському футбольному союзі, шляхом створення вагомих стимулів, прагнуть вдихнути нове життя в систему під назвою «товариські матчі». Перші плоди реформи можна буде оцінити вже в найближчі дні, коли пройдуть перші поєдинки «Ліги націй».
 
Збірна України свій стартовий поєдинок у новоствореному турнірі проведе 6 вересня в Чехії проти місцевої національної команди. Планувалося, що «синьо-жовтих» чехи прийматимуть у Празі, проте остаточним місцем для україно-чеського двобою господарі обрали невеличке містечко Угерське-Градіште.
 
За винятком хіба що травмованого динамівського форварда Артема Бесєдіна, до Чехії Андрій Шевченко везе усіх найсильніших на даний момент вітчизняних виконавців.
 
Серед них і нападник турецького «Аксіхару» Євген Селезньов, котрого на заміну Бесєдіну «підняли» з так званого резервного списку. Так само покликали з числа резервістів до першої збірної й лівого захисника «молодіжки» та іспанського клубу «Луго» Василя Кравця.
 
Також з’явився новачок і в тренерському штабі збірної України. Днями асистентом Андрія Шевченка став легендарний голкіпер Олександр Шовковський. При цьому слід зауважити, що влітку з «синьо-жовтими» попрощався один з іноземних помічників Шеви — іспанець Рауль Ріанчо, котрий працевлаштувався на аналогічну посаду в московському «Спартаку». 
 
* * *
 
До слова, організовуючи поїздку національної збірної України на матч «Ліги націй» до Чехії, функціонери вітчизняної Федерації футболу в категоричній формі відхилили пропозицію своїх чеських колег щодо розміщення української футбольної делегації в готелі під назвою «Москва».
 
А щодо свого першого домашнього матчу в «ЛН» — проти словаків 9 вересня, то цей поєдинок відбудеться на порожній «Арені Львів» як результат покарання, котре отримала ФФУ від УЄФА за те, що під час київського матчу «синьо-жовтих» проти іспанців у відборі на ЧЄ-2016 на трибунах НСК «Олімпійський» фанати розмістили заборонені банери. 
 

НА СТАРТ

Склад збірної України на стартові матчі «Ліги націй»:
Воротарі: П’ятов («Шахтар»), Бойко («Динамо»), Лунін («Леганес», Іспанія).
Захисники: Ракицький, Кривцов, Данченко, Матвієнко (всі — «Шахтар»), Бурда («Динамо»), Караваєв («Зоря»), Хачеріді (ПАОК, Греція), Макаренко («Андерлехт», Бельгія), Цуріков («Олександрія»), В. Кравець («Луго», Іспанія).
Півзахисники: Коноплянка («Шальке», Німеччина), Ярмоленко («Вест Хем», Англія), Степаненко, Марлос (обидва — «Шахтар»), Сидорчук, Циганков, Буяльський, Шепелєв (усі — «Динамо»), Зінченко («Манчестер Сіті», Англія), Малиновський («Генк», Бельгія).
Форварди: Яремчук («Гент», Бельгія), Селезньов («Акхісар», Туреччина).