Масштабна пожежа знищила Національний музей Бразилії: втрачено 200 років історії

04.09.2018
Масштабна пожежа знищила Національний музей Бразилії: втрачено 200 років історії

Музей у вогні.

У бразильському місті Ріо-де-Жанейро ввечері в неділю, 2 вересня, виникла масштабна пожежа у Національному музеї Бразилії.
 
Вогонь повністю охопив будівлю музею, ймовірно, знищивши понад 20 мільйонів експонатів, які в ньому зберігалися, повідомляє агенція Рейтер».
 
Пожежа розпочалася після 19-ї години, вже після закриття музею для відвідувачів. Причина займання поки не відома, про жертви також не повідомляється.
 
Бібліотекар музею Едсон Варгас да Силва повідомив місцевим ЗМІ, що у будівлі були дерев’яні підлоги та багато речей, які полум’я могло охопити миттєво, наприклад паперові документи. У пожежній службі зазначили, що з вогнем борються 80 пожежників.
 
Цього року музей, будівля якого колись була резиденцією португальської королівської родини, відзначив своє 200-річчя. Директор музею в інтерв’ю бразильському телебаченню назвав пожежу «культурною трагедією».
 
Національний музей Бразилії був заснований у 1818 році королем Жуаном VI та відкритий для відвідувачів того ж року. Він є одним із найстаріших сховищ старовини у країні. Президент країни Мішел Темер заявив, що знищення вогнем музею є «неоціненною втратою для Бразилії».
 
«Два століття роботи, досліджень та знань втрачені», — зауважив він. У Національному музеї в Ріо-де-Жанейро знаходилися мільйони експонатів, які висвітлювали історію Бразилії та багатьох інших країн, зокрема єгипетські артефакти й найдавніші знайдені в Бразилії людські останки.
 
У ньому зберігалася одна з найбільших в Америці колекцій мінералів, скам’янілостей, мумій, індіанського посуду. Експозиція також включала важливі для науки знахідки — кістки динозавра та скелет давньої жінки (це найдавніший скелет людини, коли-небудь знайдений на американському континенті).
 
Будівля музею занепала після ігнорувань його проб­лем iз боку кількох поколінь влади. У червні можновладці погодили план, згідно з яким на музей повинні були витратити 5,35 мільйона доларів, щоб «фізично відновити історичну будівлю» й збільшити рівень безпеки експонатів.
 
Згоріла не тільки історія Бразилії, багато хто бачить у цій пожежі символ проблем, що охопили місто та всю країну, інформує кореспондент Бі-Бі-Сі у Південній Америці. Ріо-де-Жанейро охоплене кризою.
 
Зростання насильства, глибокий спад в економіці та корупція серед політиків перетворили місто на бліду тінь того Ріо, яким його колись знав світ. Лише нещодавно, у 2016 році, місто приймало Олімпійські ігри, в які Бразилія вклала мільярди доларів.
 
Але наслідки витрат на цю велику спортивну подію боляче вдарили по Ріо. Витрати на соціальні та суспільні потреби урізали. Водночас злочинність зросла, а кількість туристів зменшилася.