Місія з підвищення: українців готують до 50% зростання цін на газ

04.09.2018
Місія з підвищення: українців готують до 50% зростання цін на газ

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Тарифну гільйотину у вигляді нових цін на природний газ для населення відкладено ще на один місяць — до жовтня 2018 року.

 

Таким чином пересічні українці впродовж першого осіннього місяця року можуть дозволити собі не думати про можливий ціновий колапс.

 

Натомість вітчизняна промисловість відчула потужного удару: їм ціну вже підняли — і дуже суттєво! Тож обіцяне відродження економіки, треба розуміти, наразі відкладається...

Тиждень на компроміс

Ціна на газ для населення не зміниться до жовтня: таке рішення ухвалив уряд минулого тижня. Щоправда, в деталі профільний міністр Ігор Насалик не вдавався.
 
Як ми пам’ятаємо, супереч­ки навколо тарифів на газ iдуть мало не з початку року. Так зване приведення цін до ринкового рівня було каменем спотикання в переговорах iз МВФ про надання чергового траншу.
 
Чергова місія фонду має приїхати до Києва вже найближчим часом. І минулої п’ятниці глава уряду підтвердив: підвищення ціни на паливо допоможе отримати новий транш.
 
Ймовірно, питання тарифів обговорюватимуть під час візиту представників місії. Втім, за словами віце-прем’єра Павла Розенка, в разі підвищення вартості газу, одержувачі субсидій платитимуть за тепло, як і раніше. 
 
Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, для якого підвищення паливних тарифів означатиме де-факто політичну смерть, був вимушений заявити: цей крок для його кабінету хоча й болісний, але безальтернативний.
 
За словами Гройсмана, уряд України рік утримував ціни на газ для населення від підвищення, незважаючи на взяті на себе зобов’язання, але зараз зростання тарифів є головною умовою продовження програми зовнішніх запозичень, пояснив.
 
«Питання про підвищення цін на газ дуже непросте. Ви знаєте, що є зобов’язання про те, що ціни на газ ростимуть в умовах підвищення світових цін на газ. Я вже рік цю ситуацію стримую... Однак зараз стоїть питання про чергове підвищення, — розповів глава Гройсман. — Ця вимога виникла тому, що нам потрібна робота з зовнішніми запозиченнями». 
 
Ще один сигнал, що підвищення радше буде, ніж ні, прозвучав із Міністерства фінансів, де заявили, що візит місії МВФ підтверджує успішне просування роботи України з Фондом.
 
Як зазначила в.о. міністра фінансів Оксана Маркарова, українська влада зацікавлена обговорити з Міжнародним валютним фондом як усі поточні питання, так і продовження співпраці після закінчення програми в березні 2019 року.
 
Голова Кабміну вже ставиться до зростання ціни газу як до неминучості й веде мову вже про компроміси під час ухвалення рішення. «Із 6 по 19 вересня приїде місія МВФ, i обговорюватимемо питання пошуку компромісу для того, щоб насамперед захистити українських громадян, щоб вони не постраждали від цього (підвищення ціни на газ). З іншого боку, виконання цієї вимоги дає можливість продовжувати співпрацю з фінансовим світом», — зазначив Гройсман.
 
А тому питання, зросте вартість газу чи ні, подібним чином, як виходить, навіть не звучить. Інтрига залишається у термінах ухвалення цього рішення: чи відтермінування завершиться початком жовтня, чи цю дату перенесуть ближче до завершення передвиборчого періоду.
 
Чергове китайське попередження на високому рівні з уст МВФ прозвучало приблизно місяць тому: директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард заявила, що виконання умови, що стосується зміни цін на газ для населення, є критично важливим для завершення поточного перегляду підтримуваної МВФ програми. За її словами, інша передумова виділення Україні траншу — дотримання граничного дефіциту держбюджету.

«Тимчасове» зростання та ера субсидій

Ціна, за якою в Україні продаватимуть газ приватним і комунальним споживачам,  може сягнути 11 гривень за один кубометр. Таким чином, подорожчання становитиме майже 50 відсотків. Таку новину оприлюднив міністр соціальної політики Андрій Рева.
 
За його словами, раніше уряд навмисне ввів помірний тариф для населення, незважаючи на готову формулу підрахунку ринкової ціни. А Фонд вимагає введення в дію затвердженої постанови Кабміну. Якщо перерахувати ціну газу за формулою, яка міститься у документі, то з нинішніх 6,95 гривнi ціна на газ повинна була б бути майже 11 гривень. 
 
На думку чиновника, підвищення ціни на газ для українців є тимчасовою ситуацією. Високу ціну Рева пояснив тим, що Україна нібито не має власного ринку видобутку газу. Якщо ж країна створить відповідний ринок, то це стане головною можливістю знизити ціни на газ для населення.
 
Тим часом численних отримувачів субсидій соціальний міністр просив не турбуватися: ймовірне підвищення цін на газ для населення в Україні, за його словами, не вплине на розмір платежів за житлово-комунальні послуги для громадян, які отримують субсидії. Ці люди, як зазначив Рева, платять і платитимуть фіксовану суму. А будь-яке рішення щодо зміни ціни на газ  має бути ухвалене після внесення змін до нової систему субсидій.
 
«Ці зміни, які відбулися в системі субсидій, повинні бути відкориговані. Тільки після виправлення ситуації в системі субсидій, коли будуть зняті ті проблеми, які хвилюють сьогодні громадян, можна розглядати питання про зміну ціни на газ. Є відповідні доручення урядового комітету, який я очолюю, і Прем’єр-міністра, і я сподіваюся, що найближчим часом Мінсоцполітики виконає їх і в систему субсидій будуть внесені необхідні корективи», — зазначив Розенко, додавши, що система субсидій повинна залишатися простою і доступною, а всі, хто потребує відповідної допомоги, повинні її отримати.

Удар по економіці  

А погані новини для вітчизняних промисловців уже прозвучали: вартість палива для підприємств уже 1 верес­ня зросла одразу на 21%! Це становить близько 2 тис. грн. на тисячу кубометрів — відтепер тариф становить 12,2 тис. гривень. Вказана цифра стосується тільки тих, хто платить за передоплатою і не має боргів. 
 
Відповідно до прейскуранту компанії, існує ще 4 категорії споживачів: споживачі, в яких щомісячні обсяги споживання нижче 50 тис. куб. м; постачальники для подальшої реалізації газу, що фінансується з державного та місцевих бюджетів установам і організаціям, а також промисловим споживачам; 100-процентні дочірні підприємства НАКу; оператори ГРС (газ на виробничо-технологічні витрати, втрати і власні потреби). 
 
Для перших двох категорій споживачів ціна товарного газу також встановлена на рівні 13 338 гривень/тис. куб. м, для третьої — на рівні 12 249,6 гривнi/тис. куб. м, для четвертої — на рівні 13 338 гривень/тис. куб. м.
 
«Цінові пропозиції були скориговані в результаті значної зміни складових ціни природного газу, зокрема зростання котирувань на європейських хабах і зниження середньозваженого курсу гривні до долара США і євро», — пояснили в НАК «Нафтогаз України». Цікаво, що ще в середині серпня компанія прогнозувала підвищення всього лише на 4,6%. 
 
Паралельно у своєму «Твіттері» «Нафтогаз України» розповів: понад 500 компаній можуть продавати Україні природний газ для промисловості.
 
«На ринку газу для промисловості діють прозорі й зрозумілі правила роботи для всіх. Провідні компанії світу конкурують за український ринок. 1000 діб трейдери можуть зберігати газ в українських ПСГ без розмитнення. Можна торгувати за стандартними європейським договорами EFET», — повідомили в компанії. 
 
Як зазначають експерти, найбільш негативний вплив таке підвищення ціни матиме у галузях, у собівартості продукції яких має значний вплив ціна палива.
 
Скажімо, хімічна промисловість, зокрема виробництво мінеральних добрив тощо. Зробивши такий крок, уряд поставив вітчизняних хіміків у гіршу ситуацію, ніж їхні конкуренти з Росії. Які, у свою чергу, можуть продовжити захоплення вітчизняного ринку.
 
Свого часу, нагадаємо, Міністерство економіки запровадило загороджувальні мита проти російських виробників добрив, які, демпінгуючи, тривалий час підминали під себе український ринок. Утiм постійне підвищення вартості газу робить навіть такі загороджувальні дії доволі малоефективними. 
 
 

ДО РЕЧІ

І за дешевий не платимо...
 
У переддень можливого підвищення ціни на газ для населення борг українців за спожите «блакитне паливо» продовжує зростати. На кінець липня 2018 року заборгованість населення з оплати становила: за поставки природного газу 16,7 млрд. грн., за централізоване опалення і постачання гарячої води — 10,8 млрд. грн. 
 
Мають наші співвітчизники й інші борги: за утримання будинків і споруд та прибудинкових територій — 4 млрд. грн., за централізоване постачання холодної води й водовідведення — 2,8 млрд. грн., за вивезення побутових відходів — 0,5 млрд. грн., за постачання електричної енергії — 3,9 млрд. грн.
 
Сьогодні Україна перебуває в очікуванні чергового кредитного траншу від МВФ, який надзвичайно потрібен нам, аби розрахуватися із зовнішніми боргами та стабілізувати гривню. Однак однією з умов отримання цього траншу є підвищення ціни на газ для споживачів до рівня ціни для промисловості. 
 
Утім деякі експерти стверджують, що підвищення цін на паливо може спричинити вкрай важкі наслідки для всієї системи ЖКГ, оскільки підтримувати зношену інфраструктуру стане неможливо. А масові відключення боржників у перспективі призведуть лише до озлоблення населення, яке буде намагатися перешкодити цьому, в тому числі силовим методом.
 

ФОРМУЛА ПОРЯТУНКУ

Більше видобувати, менше витрачати... 
 
Українська газовидобувна промисловість, як би до неї не ставився міністр Рева, має всі підстави забезпечити нас із вами власним газом. Принаймні так вважає експерт з енергетичних питань Геннадій Рябцев. 
 
«У нас є газ не тільки для того, щоб забезпечити власні потреби, а й для того, щоб забезпечити потреби наших західних сусідів», — наголосив він.
 
Щоправда, для цього, як вважає експерт, необхідно інвестування.
 
«Потрібно, щоб в Україні був створений належний інвестиційний клімат, який дозволив би у рази збільшити обсяги коштів, які будуть вкладати в український видобуток. Мають відбутися не косметичні зміни, повинно бути збільшення фінансування не на 20-30%, а у багато разів. Тоді можна буде розраховувати, що після 2020 року, тобто через 5-7 років, ми зможемо забезпечити своїх споживачів і власну промисловість газом внутрішнього видобутку», — зазначив експерт.
 
Але, окрім видобутку, за його словами, треба ще раціонально використовувати те, що ми маємо.
 
«Адже якщо порівнювати українську економіку з польською, то ми бачимо, що наші сусіди в три рази ефективніше використовують ті ресурси, які вони мають. Якщо ми зможемо підвищити енергетичну ефективність і застосовувати ті технології, які дозволять не опалювати навколишнє середовище на наших теплових електростанціях, тоді нам не потрібно буде стільки газу, скільки ми витрачаємо», — підсумував Рябцев.
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Для теплої зими
 
Обсяг газу в підземних сховищах України зріс, тепер він становить 14,694 мільярда кубометрів.  Про це свідчать дані ПАТ «Укртрансгаз». За останніми даними, за добу в ПСГ України було закачано 55,49 млн. куб. м газу.
При цьому в Україну за добу надійшло зі Словаччини 24,40 млн. куб. м, iз Угорщини — 15,42 млн. куб. м, iз Польщі — 1,96 млн. куб. м газу.