Олег Ляшко: «Санкції Заходу проти Росії не зроблять Україну сильнішою»

31.08.2018
Олег Ляшко: «Санкції Заходу проти Росії не зроблять Україну сильнішою»

Міністр закордонних справ Німеччини публічно розкритикував США за намір ввести санкції проти будівництва газопроводу «Північний потік-2»: «Неприйнятно використовувати санкції з метою вплинути на європейську енергетичну політику».
 
Але санкції проти Росії та її сателітів, які прагнуть заробляти на крові українців, мають бути! До речі, перший етап нових американських санкцій по «справі Скрипаля» — скоріше, «попереджувальний постріл».
 
Хоча там уже і заборона надання державних кредитів, і заборона постачання зброї, технологій та товарів подвійного призначення.
 
Уже через 90 днів, скоріше за все, буде постріл на ураження. Там «меню» значно серйозніше: обмеження експортно-імпортних операцій iз РФ, заборона на доларові розрахунки для російських держбанків, обмеження авіасполучення та навіть санкції щодо російського держборгу.
 
Новий «пекельний» санкційний пакет від 6 сенаторів (3 республіканці та 3 демократи), який може бути запущений уже в листопаді, ще жорсткіший. Він ставить Росію в один ряд з Іраном і Північною Кореєю.
 
Причому це не декларативний рамковий документ, а чіткий законопроект на 184 сторінки. В ньому і протидія військовій агресії проти України, і захист від економічно руйнівного для нас проекту «Північний потік-2».
 
Економічні санкції — чи не найбільш дієвий невійськовий спосіб примусу країни-агресора до перегляду незаконної експансіоністської політики та додержання норм міжнародного права.
 
І хто б що не казав, санкції мають дуже серйозний вплив. До санкцій у 2014 році курс був 33, а нині майже 68 RUB/USD.
 
Одне лише оприлюднення «пекельного» санкційного законопроекту знову обвалило рубль.
 
Але економічна ізоляція та послаблення Росії через американські санкції не конвертуються в економічне посилення України! Тому нам у першу чергу треба дбати про власне економічне зростання та розвиток.
 
Через залучення інвестицій, створення робочих місць, розвиток виробництва, нарощення несировинного експорту та підвищення доходів громадян.
 
Адже, в кінцевому підсумку, як ми бачимо, кожен сам за себе. Модернізацію економіки та підняття добробуту українців за нас iз вами ніхто не зробить.
 
Тому треба невідкладно приймати запропонований командою РПЛ #ПромПакетРеформ і змінювати економічну модель країни з сировинно-боргової на виробничо-інвестиційну! Адже лише сильна економіка — це сильна армія та дипломатія як запорука відновлення миру в Україні! 
 
Олег ЛЯШКО, народний депутат України, 
лідер Радикальної партії