Теплиці приморозило податками: чому Україні доводиться купувати овочі за кордоном

31.08.2018
Наразі в Україні існує лише 280 гектарів промислових овочевих теплиць в закритому ґрунті.
 
Таку цифру озвучив під час міжрегіонального форуму «Новий аграрний курс України», що проходив днями на Миколаївщині, головний інженер компанії «Укрфлора-Вінниця» Ігор Павлюк.
 
«На сьогодні маємо в активі близько 280 гектарів працюючих овочевих теплиць в закритому ґрунті і ще близько 8 тисяч гектарів теплиць присадибного типу, — сказав він. — Наявні скляні теплиці — це близько трьох десятків ентузіастів, які випестили цю галузь, і сьогодні самотужки не дають їй занепасти. У розрізі культур, які вирощують в українських теплицях, найбільшу долю займають огірок і томат. На жаль, окупність показують поки що тільки вони. Деякі виробники починають вирощувати перець, капусту, редиску, білокачанну капусту. Але це надто клопітка праця, яка поки що не виправдовує затрачених ресурсів. Деякі підприємства встигають працювати в два обороти, але це також на межі виживання».
 
Павлюк зазначає, що переважна більшість овочевих господарств мають застрілі теплиці, виготовлені 30-40 років тому. За його словами, у 2018 році теплиці стали збитковими через скасування пільгового оподаткування сільського господарства. 
 
«Ввозиться продукція овочева з-за кордону, де є перевиробництво, тому нам продавати продукцію, що має дуже велику затратну складову, але позбавлена пільг, які мають конкуренти, надзвичайно важко», — сказав він.
 
За попередніми підрахунками, гектар нових теплиць, де овочі вирощують за традиційною технологією, вимагає 500 тисяч євро інвестицій. І це — без урахування супутніх комунікацій.
 
Тому без підтримки держави подальший розвиток тепличної галузі заблоковано, вважають овочівники.
 
Тим часом держава, на їхню думку, може регулювати імпорт в Україну овочевої продукції, щоб захищати власне виробництво. Також потрібна державна допомога для підтримки експорту.
 
Павлюк навів наступні цифри щодо культивації овочів у закритих теплицях у конкуруючих європейських країнах: Білорусь — 270 га, Польща — 1 тисяча 150, Росія — 2 тисячі 700 га, Нідерланди — 6 тисяч га.
 
Втім, на його думку, кількість теплиць залежить не від площі та кількості населення, а від купівельної спроможності людей і від тих умов, які держава створює для виробника. Протягом останніх трьох років за державної підтримки стрімкий розвиток вирощування овочів у закритому ґрунті спостерігається у Вірменії, Узбекистані, Казахстані та Росії.