Перші втрати: «Волинь» втратила статус непереможної команди першої ліги

29.08.2018
Перші втрати: «Волинь» втратила статус непереможної команди першої ліги

У Дніпрі «Волинь» зазнала перших очкових втрат. (Фото з сайта fcvolyn.net.)

Новий сезон у вітчизняному футбольному господарстві розпочався із заяви його керівника Андрія Павелка про те, що Виконком ФФУ прийняв рішення щодо можливості розширення прем’єр-ліги до 16 команд.
 
Щоправда, не обійшлося в цьому непростому питанні без умовностей. Як відзначив президент ФФУ, клуби, котрі будуть претендувати на підвищення в класі, повинні виконати всі вимоги атестаційного комітету — перш за все, йдеться про наявність у претендентів на елітний дивізіон належного рівня стадіону, інфраструктури та фінансових гарантій. Загалом, Павелко наголосив, що штучно розширювати ПЛ ніхто не буде.
 
З огляду на демарш президента «Полтави» Леоніда Соболєва, котрий, не знайшовши спільної мови з ФФУ в питанні атестації клубного стадіону «городян», не тільки відмовився фінансувати дебют своєї команди в прем’єр-лізі, а й узагалі розпустив колектив, вітчизняна футбольна федерація намагатиметься уникнути ексцесів, пов’язаних iз переходом першолігових клубів на елітний рівень.
 
Раз так, ФФУ прагнутиме мати справу з перевіреними колективами, за плечима яких уже є досвід виступів у найсильнішій лізі країни.
 
Вочевидь, розглядаючи можливість повернення УПЛ з наступного сезону до старого кількісного формату, у виконкомі ФФУ приблизно уявляли майбутню картину.
 
«Ми вже в нинішньому регламенті заклали фундамент для розширення ПЛ. Але остаточно щодо майбутнього формату федерація визначиться наприкінці сезону-2018/2019. Атестаційний комітет розпочне свою роботу трохи раніше й, залежно від наявності претендентів на підвищення в класі, котрі відповідатимуть всім нормам, ФФУ прийме остаточне рішення», — пояснив Андрій Павелко.
 
Згадуючи затяжну епопею з атестацією чернігівської «Десни», котру лише з другої спроби прийняли до футбольної еліти, можна передбачити, що головними претендентами на заповнення чотирьох «вакантних» позицій в УПЛ на майбутній сезон стануть клуби, котрі так чи інакше дотичні до «прем’єрлігівського» минулого.
 
Загалом, колективів, у котрих під час атестації точно не буде інфраструктурних проблем, нині грає в першій лізі п’ять: «Зірка», «Волинь», «Дніпро-1», «Оболонь-Бровар» та «Металіст-1925». Усі вони використовують арени, які свого часу вже проходили суворий контроль комітету ФФУ з питань стадіонів та безпеки проведення змагань.
 
Інша справа, що не кожен з представників вищезагаданого квінтету матиме фінансову спроможність для обертання на елітній орбіті.
 
Приміром, «Зірка» в шести стартових турах першолігового турніру не спромоглася набрати жодного очка. Індикатор доволі показовий, якщо говорити про бажання кропивницького клубу швидко відновити свої втрачені позиції.
 
Загалом, у першій лізі ігрові здобутки клубів доволі тісно кореспондуються з їхнім бажанням підвищитися в класі. І в цьо­му контексті показовим є синхронний рух нагору «Волині» та «Дніпра-1».
Пам’ятаючи обнадійливу заяву Павелка щодо розширення ПЛ, можливо, охочим підвищитися в класі й не варто стрибати вище голови.
 
Однак далеко не факт, що за підсумками поточного сезону в Д-1 знайдеться одразу чотири клуби з бажанням та можливостями грати в еліті. Відтак ключовим у питанні підвищення в класі залишиться спортивний, а не атестаційний принцип.
 
І тоді на пряму путівку до вищого дивізіону матиме право лише переможець першої ліги. Хто на даний момент «господар у домі» — минулого уїк-енду в очному протистоянні ви­значали «Дніпро-1» та «Волинь».
 
До зустрічі з дніпрянами луцький колектив залишався єдиним у дивізіоні клубом без очкових втрат. Утім після вояжу «волинян» на «Дніпро-Арену» непереможених команд у першій лізі не залишилося.
 
У боротьбі за чільну позицію підопічні Дмитра Михайленка відверто познущалися над вихованцями Андрія Тлумака — 5:0.
 
Утім до завершення чемпіонату командам-претендентам на перше місце належить пройти ще досить довгий шлях, відтак на підставі одного матчу робити якісь висновки аж ніяк не варто. Але наставник «дніпрян» Дмитро Михайленко каже, що його хлопці здобули дуже важливу психологічну перемогу.
 
Водночас доля харківської «Кобри» — несподіваного дебютанта першої ліги — чітка й зрозуміла. Після трьох зіграних матчів на старті першості у команди припинилося фінансування, результатом чого стало зняття «Кобри» зі змагань. 
 

ТАБЛО

Перша ліга. 6-й тур. «Балкани» — «Зірка» — 3:0, «Авангард» — «Суми» — 6:0, «Колос» — «Миколаїв» — 2:0, «Прикарпаття» — «Рух» — 1:0, «Інгулець» — «Гірник-Спорт» — 4:2, «Дніпро-1» — «Волинь» — 5:0, «Оболонь-Бровар» — «Агробізнес» — 1:0.
Матч «Кобра» — «Металіст»-1925 — не відбувся.
Лідери: «Дніпро-1», «Волинь» — 15, «Колос» — 12, «Авангард», «Оболонь-Бровар» — 11, «Балкани», «Інгулець», «Миколаїв» — 10.
Бомбардир: Акименко («Інгулець») — 5.