У Молдові відзначили День незалежності під заклики відставки уряду

28.08.2018
У Молдові відзначили День незалежності під заклики відставки уряду

Акція протесту в Кишиневі 26 серпня.

Тисячі людей вийшли 26 серпня на антиурядовий протест у центрі столиці Молдови — Кишиневі, повідомляє «Німецька хвиля».
 
За даними поліції, в ньому взяли участь близько 6,5 тисячі осіб. Організатори вважають, що учасників було в кілька разів більше.
 
Учасники протестують проти політики уряду, очолюваного Демократичною партією, лідером якої є суперечливий мільярдер-олігарх Володимир Плахотнюк.
 
Люди з прапорами Молдови та ЄС вигукували слогани на кшталт «Геть мафію» та «Плахотнюка — до тюрми».
 
Демонстрацію організували проєвропейські опозиційні партії: «Дія та солідарність», «Платформа Гідність і Правда» («Платформа DA») та Ліберально-демократична.
 
Маніфестанти ухвалили резолюцію, в якій зажадали відставки уряду; анулювання змішаної ви­борчої системи; організації та проведення вільних виборів за пропорційною системою; визнання результатів виборів мера Кишинева, які були анульовані рішенням судів; припинення переслідування опозиції і притягнення до кримінальної відповідальності тих, хто причетний до крадіжки мільярда доларів США з банківської системи країни.
 
Активісти тримали прапори Молдови і Європейського союзу і били в барабани. Тисячі поліцейських стежили за громадським порядком, але в дії маніфестантів не втручалися. Вони вишикували кордони на центральній площі на початку акцій протесту, щоб не допустити сутичок прихильників і противників правої опозиції.
 
Кілька сотень учасників масової акції протесту залишилися ночувати на центральній площі Кишинева. На площі Великих Національних зборів вони встановили близько 20 наметів, привезли воду, їжу, спальні мішки, повідомляє кореспондент інформагенції «Інтерфакс».
 
Вони закликали продовжувати протест і 27 серпня. Голова опозиційної партії «Платформа DA» Андрей Нестасе заявив, що він очолює цю акцію і сам буде ночувати в одному з наметів. «Ми так вирішили, щоб провести тут таку «Ніч свободи» — зустріти День незалежності, 27 серпня, в центрі Кишинева», — сказав Нестасе.
 
Нагадаємо, протести проєвропейських сил у Кишиневі не вщухають вже кілька місяців.
 
Проросійський президент Молдови Ігор Додон відреагував на недільні протести в столиці заявою у «Фейсбуці»: «Те, що зробили партії на площі Великих Національних зборів, — це ганьба для демократії, і дуже сумно, що це відбувається напередодні Дня незалежності. Ніхто не має морального права використовувати людей для маневрів у своїх політичних цілях».