Маккейн заповідав не запрошувати Джона Трампа на свій похорон — ЗМІ

28.08.2018
Маккейн заповідав не запрошувати Джона Трампа на свій похорон — ЗМІ

Джон Маккейн виступає на майдані Незалежності у Києві.

Увечері 25 серпня на своєму ранчо у штаті Аризона пішов iз життя у віці 81 рік один iз найвидатніших американських політиків — сенатор від Республіканської партії Джон Маккейн.
 
 
Його смерті передувала тривала боротьба з агресивною формою раку — гліобластомою: минулого року в нього діагностували пухлину мозку.
 
 
24 серпня стало відомо, що Маккейн вирішив припинити лікування, оскільки залишив позаду всі очікування щодо свого виживання.
 
Маккейн народився у 1936 році. За прикладом батька та діда, які були адміралами ВМС США, також обрав кар’єру військового, але не моряка, а пілота. Під час війни у В’єтнамі його взяли в полон і утримували там понад п’ять років. 
 
Після закінчення військової служби пішов у політику. У 1980-х був членом Палати представників Конгресу США. Від 1987-го шість разів обирався сенатором від штату Аризона.
 
Був головою сенатського комітету з питань озброєнь. Двічі балотувався у президенти США. У 2008 році виграв праймеріз і був кандидатом у президенти Сполучених Штатів від Республіканської партії, однак поступився на виборах Бараку Обамі.
 
Маккейн був прихильником постійної військової присутності США у світі, його вважали «яструбом» стосовно агресивної Росії. Маккейну належать слова: «Путін поводиться як бандит і вбивця».
 
У комюніке Республіканської партії США йдеться, що Джон Маккейн пішов iз життя після «сумлінного служіння Сполученим Штатам Америки впродовж 60 років». На знак скорботи прапори над Капітолієм та Білим домом були приспущені.
 
«Я пережив великі пристрасті, я бачив чудові речі, я воював і допомагав встановити мир. Я зайняв своє скромне місце в Історії Америки та історії своїх часів», — написав Маккейн у книзі спогадів «Неспокійні хвилі». 
 
Українські лідери називають сенатора Республіканської партії великим другом нашої країни. Він відвідував зону бойових дій на Донбасі наприкінці 2016 року. Приїжджав до України під час Революції гідності, виступав на майдані Незалежності.
 
Президент України Петро Порошенко опублікував допис на «Твіттері», ілюструючи світлинами Джона Маккейна часів його перебування в Україні.
 
«Сумна звістка для всього українського народу — помер великий друг України сенатор Джон Маккейн. Ми ніколи не забудемо його неоціненний внесок у розвиток демократії і свободи в Україні та підтримку нашої держави. Співчуття родині та 
усьому американському народові», — написав Порошенко. 
 
«На таких особистостях, як Джон Маккейн світ і тримається. Бо, на відміну від переважної більшості політиків, поняття справедливості, гідності і порядності для нього не були порожнім звуком. Він залишиться прикладом. А це голов­не. Дякуємо!» — написав екс-керівник  МЗС України Володимир Огризко.
 
Загальний рефрен відгуків українських політиків та громадян України на смерть сенатора Маккейна простий: «Прощавай, друже». 
 
Маккейн був одним iз небагатьох у Республіканській партії опонентів чинного президента США Дональда Трампа. Він засуджував Трампа за відхід цінностей Америки та її традиційної ролі світового лідера.
 
Він назвав нещодавню зустріч Трампа з Путіним у Гельсінкі «трагічною помилкою». Джон Маккейн тоді додав, що шкоду, яку завдає Трамп своєю наївністю, егоїзмом та симпатією до автократів, навіть важко оцінити.
 
Маккейн завжди був непримиримим критиком агресивних дій кремлівської влади, прибічником більш жорстких санкцій проти Росії.
 
Так званий «закон Маккейна», прийнятий цього місяця, заклав у бюджеті США на 2019 рік 250 млн. доларів допомоги Україні, замість запропонованих раніше 200 млн. доларів. 
 
Дональд Трамп намагався всіляко принизити Маккейна, він цинічно заявив, що той став героєм війни лише за те, що побував у полоні. Згідно з повідомленням «Нью-Йорк Таймс», за заповітом Маккейна, Дональд Трамп не має брати участi в його похоронi, на якому натомість очікують екс-президентiв Барака Обаму та Джорджа Буша-молодшого, а також чинного віце-президента США Майка Пенса. До поховання труна з тілом небіжчика стоятиме в будинку законодавчої асамблеї штату Аризона. Маккейна поховають у місті Аннаполіс, штат Меріленд. 
 
Натомість газета «Вашингтон Пост» повідомила, що президент США Дональд Трамп заборонив Білому дому оприлюднювати заяву, в якій високо оцінюють героїзм і життя сенатора Джона Маккейна.
 
Відповідна чернетка заяви була написана ще в останні дні життя Маккейна, а після його смерті відкоригована для оприлюднення прес-секретарем Білого дому Сарою Сандерс та її помічниками.