Справа Катерини Гандзюк набирає нових обертів: затримано вже шістьох підозрюваних

28.08.2018
«Справа Гандзюк» починає набирати нових обертів: кількість затриманих за підозрою у замаху на херсонську чиновницю сягнула вже шести осіб.
 
 
Нагадаємо, що відому громадську діячку, виконувачку обов’язків керуючого справами Херсонської міськ­ради Катерину Ган­дзюк облили концентрованою сірчаною кислотою 31 липня (за даними медиків, у неї опіки 40% шкіри і сильне пошко­дження очей, 1 серпня постраждалу перевезли з Херсона в Київський опіковий центр і надали охорону). 
 
Першого підозрюваного (Миколу Новікова) полісмени затримали ще 3 серпня, хоча, як стверджували його сестра та адвокат, ця людина мала стовідсоткове алібі.
 
Та й сама Катерина Гандзюк згодом висловила думку, що саме цей затриманий у справі про її напад — «на 99% випадкова людина».
 
Голова Нацполіції України Сергій Князєв, перебуваючи на Львівщині, відзвітував, що 19 серпня поліцейські провели спецоперацію на сході країни та затримали ще трьох громадян, котрих підозрюють у причетності до замаху, а 20 серпня правоохоронці «пов’язали» на Житомирщині вже, загалом, п’ятого підозрюваного в цій гучній справі.
 
Невдовзі затримали й шостого підозрюваного.
 
За словами генерала, щодо всіх осіб ведеться кримінальне розслідування: матеріали щодо обрання запобіжного заходу стосовно затриманих буде скеровано до суду. Усіх їх підозрюють в організації та співучасті у скоєнні замаху на вбивство Катерини Гандзюк. 
 
Але 22 серпня Миколу Новікова під тиском громадськості й через брак доказів щодо його вини у скоєнні згаданого злочину було випущено з-під варти — правоохоронці... визнали свою помилку!
 
Радник міністра внутрішніх справ, нардеп Антон Геращенко, зокрема, написав у «Фейсбуці»: «Поліція і прокуратура також помиляються. Із підозрюваного в нападі на Катерину Гандзюк Миколи Новікова зняті підозри. Він звільнений зі слідчого ізолятора...» 
 
Тож наразі залишається п’ятеро осіб, яких підозрюють у замаху на вбивство Гандзюк. Це — Сергій Торбін, Віктор Горбунов, Володимир Васянович, В’ячеслав Вишневський та Микита Грабчук (за версією слідства, Микита Грабчук є безпосереднім виконавцем замаху, він, буцімто, облив Гандзюк кислотою. На це вказують інші підозрювані, яких раніше взяли під варту). Усі затримані є учасниками бойових дій на сході України...
 
Щодо Торбіна, Горбунова, Васяновича і Грабчука суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном на 60 діб. Вишневський перебуває під цілодобовим домашнім арештом. Наразі слідство працює над встановленням замовника злочину.
 
Додамо, що цими днями стан здоров’я постраждалої різко погіршився. «...Специфіка хімічних опіків такої площини та глибини ураження змушує лікарів винахідливо, а подекуди й експериментально підходити до лікування.
 
Досвіду лікування опіків такого масштабу немає не тільки в нашій, а й у будь-якій іншій країні, тому доводиться вдаватися до новітніх препаратів, які не встигли пройти сертифікацію у нас, тож придбати їх можна тільки за кордоном», — заявили активісти. 
 
Інформацію про погіршення стану здоров’я підтвердила й адвокат потерпілої Євгенія Закревська. Радує лише те, що після широкого розголосу в соціальних мережах про пошук дефіцитних препаратів для Катерини, потрібні ліки таки знайшли і доправили в Україну.
 
Варто додати, що ще на початку провадження у Генпрокуратури виникли, м’яко кажучи, певні сумніви щодо об’єктивності розслідування поліцейськими, й очільник відомства Юрій Луценко зажадав негайно передати цю неординарну справу до СБУ.