Перший пішов, на черзі 700: в Україні стартувала мала приватизація

22.08.2018
Наприкінці минулого тижня таки відбувся давно очікуваний старт малої приватизації в Україні: на платформі ProZorro.
 
Першим лотом, який був проданий, став зерноток у Чернівецькій області, виставлений місцевою громадою. Комплекс нежитлових будівель було продано на аукціоні за 209,643 тис. гривень.
 
 
«До складу комплексу нежитлових будівель, який розташований у селі Черленівка Новоселицького району, входить прохідна, зерносклад, фуганочний та циркулярний цехи, колодязь тощо. Загальна площа об’єкта — 947,8 кв. м», — повідомляє Міністерство економічного розвитку і торгівлі.
 
«Минуло менше місяця з початку заведення перших об’єктів малої приватизації в систему, а оголошено вже понад 200 аукціонів. Лише на серпень призначено близько десятка, авторизовано 30 майданчиків», — уточнив перший заступник міністра Максим Нефьодов.
 
За його словами, перший успішний аукціон доводить, що цікавість до прозорих продажів лотів малої приватизації дуже велика. «Знаковим також є і те, що першим проданим лотом став саме регіональний об’єкт, який належить територіальній громаді, отже, мала приватизація відкриває великі можливості регіонам», — додав чиновник. 
 
Надалі ж у Мінекономіки готуються передати «у добрі руки» ще низку об’єктів. Серед них — нежитлове приміщення площею понад 600 кв. м у центрі Києва.
 
Всього близько 800 об’єктів підпадають під класифікацію «малої приватизації» у 2018 році. Загалом таких об’єктів тисячі. Головний критерій для визначення «малого підприємства» — його вартість не повинна перевищувати 250 млн. грн.
 
Як пояснили у Мінекономіки, найбільша частка малої приватизації — це будівлі, як добудовані так і недобудовані, невеликі промислові зони, бази відпочинку і багато гаражів, лазень і магазинів.
 
Загалом від реалізації 700 об’єктів до державного бюджету може надійти близько 2 млрд. грн. Утiм експерти сумніваються, що план малої приватизації на нинішній рік удасться виконати.