Ректор ЧНУ імені Богдана Хмельницького Олександр Черевко: «Ми поставили перед собою амбітну мету»

17.08.2018
Ректор ЧНУ імені Богдана Хмельницького Олександр Черевко: «Ми поставили перед собою амбітну мету»

Фото надане прес-службою університету. (Два роки тому в Черкаському Національному університеті презентували кафедру військової підготовки.)

У Міністерстві освіти констатують: цього року кількість випускників у школах країни була найменшою за всі роки незалежності України і вищі навчальні заклади недобрали абітурієнтів.

 

Тож про це та про минулу вступну кампанію розмовляємо з ректором Черкаського Національного університету імені Богдана Хмельницького Олександром Черевком. 

 

Питання номер один

— Олександре Володимировичу, вступна кампанія на завершальному етапі, якими були її особливості? 
 
— Якщо говорити про вступну кампанію, то, безумовно, це найвідповідальніший період у житті нашого і кожного навчального закладу. Оскільки, зробивши набір студентів, ми мусимо, з одного боку, проводити ефективно і навчальний, і виховний процеси, а з іншого — зберігати робочі місця та професорсько-викладацький склад. Отже, це питання для нас — номер один. Ми поставили перед собою амбітну мету.
 
У нас у період пікових навантажень навчаються 6500 студентів, а ми хочемо і повинні вийти на 10 тисяч студентів. Якщо говорити про набір бакалаврів, то ми на сьогоднішній день набрали 1187 осіб, iз них 426 — на місця державного замовлення і 761 — на навчання за контрактом. Хочу наголосити, що торік змінилася тенденція щодо розподілу студентів на контрактників і бюджетників. Тоді на навчання за рахунок бюджету ми набирали 40% студентів, а на контракт — 60%. Цьогоріч бюджетників стало ще менше — 36%, а контрактників — 64%.

Про нові креативні спеціальності

— Які спеціальності абітурієнти обирали цього літа найчастіше?
 
— Вступна кампанія була неоднорідною. Наприклад, Навчально-науковий інститут педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва перевиконав план набору. Там ефективно поставлена робота. Успішно справилися з набором абітурієнтів і в ННІ економіки і права, ННІ фізичної культури, спорту та здоров’я. А от в ННІ історії і філософії, ННІ української філології та соціальних комунікацій, і як, не дивно, на факультет обчислювальної техніки, інтелектуальних та управляючих систем план набору студентів не виконаний. Але вступна кампанія ще не завершена, ще укладають контракти вступники на магістратуру, тож, думаю, свої плани набору студентів ми виконаємо. 
 
— Цього року Черкаський Національний університет увійшов до топ-50 вишів України за кількістю поданих абітурієнтами заяв. Що робите, аби випускники шкіл обирали саме Богданів університет?
 
— Переконаний, дуже важливе значення має рейтинг та імідж університету. Четвертий рік працюю ректором, і за цей період нам вдалося покращити всі рейтингові показники. Це відбулося, першою чергою, за рахунок того, що в нашому університеті сформована команда професіоналів-фахівців та однодумців. У нас плідно співпрацюють ректорат та директорсько-деканський склад. Я не втручаюся в їхню роботу, але ставлю чіткі і ясні завдання, які треба виконувати. І можу впевнено сказати, що такий підхід себе виправдовує.
 
Оскільки впродовж останніх років ми суттєво покращили чимало показників. Приміром, у рейтингу університетів за показниками Scopus 2018 року вийшли на 15-те місце, покращивши його втричі. Якщо брати рейтинг топ-50 вишів України за кількістю поданих абітурієнтських заяв, то ми там 36-ті. Показовим є ще один рейтинг — за версією роботодавців. Ми там хоч і 40 місце зайняли, але ми єдині з Черкащини туди ввійшли. Тож командна робота завжди дає хороший результат.
 
— Чи вдається конкурувати зі столичними та зарубіжними вищими навчальними закладами?
 
— Ми відкриваємо нові креативні спеціальності. Два роки тому презентували кафедру військової підготовки. Ішли до цього цілий рік. Пройшли узгодження в міністерствах оборони, освіти і науки, внутрішніх справ. Суттєво тут нам допомогли Міністерство освіти і науки України, обласна державна адміністрація, обласна рада, військовий комісаріат, тож тепер маємо сучасну військову кафедру, сильний викладацький склад і недавно вже вручили посвідчення 92 випускникам.
 
Тепер готуємо подання через військкомат, аби вони одержали звання молодшого лейтенанта.
Окрім цього, привабливими для вступників є нові спеціальності — міжнародні економічні відносини, міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії, право (інтелектуальна власність), метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка. 

У Черкасах навчаються iноземці з 19 країн світу

— Триває орієнтація на потреби сучасного ринку праці?
 
— Так, практично в кожному нашому інституті орієнтуються на потреби ринку праці. Загалом, у Черкаському Національному університеті ведеться підготовка студентів за 62 спеціальностями, а за останній рік ми відкрили 12 нових, які охоче обирають абітурієнти. Надзвичайно важливими є й навчальна база та напрацьований роками досвід. На це ми опираємося, складаючи навчальні плани та орієнтуючись на потреби ринку праці.
 
— Тож наступної вступної кампанії університет може запропонувати абітурієнтам нові спеціальності?
 
— Маємо хороші перспективи розвитку. Відбулися зустрічі з керівниками великих українських аграрних компаній, і, йдучи назустріч їхнім запитам, ми вже плануємо відкриття нових спеціальностей. Зокрема, хочемо розпочати підготовку фахівців у галузі агровиробництва та агробіології.
 
— В університет цього року вступили не лише випускники українських шкіл?
 
— У нас навчаються іноземні студенти з 19 країн світу. Опікується ними навчально-науковий центр «Інститут міжнародної освіти». Це теж новий напрям, який ми відкрили два роки тому. Звісно, робота ця технічно кропітка. Окрім того, що студент їде до нас на навчання, треба пройти різноманітні дозвільні процедури та підтвердження. Але наявність іноземних студентів — дуже важливо для рейтингу університету. До речі, відповідно до урядової постанови, у 2020 році маємо підтверджувати свій статус національного університету. Оцінюватимуть багато показників: і професорсько-викладацький склад, і його наукові здобутки, і наявність міжнародної діяльності, і ще багато іншого. 
 
— Щодо міжнародної співпраці, то цього року ваші студенти стажувалися у Польщі. Які враження привезли?
 
— Ми не перший рік ведемо міжнароду діяльність. Але це вперше 50 наших студентів провели в Польщі тримісячне стажування. Скажу, що рівень освіти непоганий і в них, і в нас. А от що стосується умов проживання, то в Польщі вони кращі, як і навчальна база. Я це питання порушував і на раді ректорів, бо вважаю, що нам треба зупиняти відтік абітурієнтів за кордон. Треба трохи змінити правила вступної кампанії. Тому що особливість цьогорічної вступної кампанії — це те, що деякі державні місця ми не закриваємо — немає студентів. Багато абітурієнтів не склали ЗНО або склали з низькими балами. До того ж в одні виші вони не можуть пройти з високими балами на держзамовлення, а в інші — спокійно проходять iз низькими.
 
Тут треба разом попрацювати з Міністерством освіти і науки і відрегулювати систему таким чином, щоб усі ми працювали за одними правилами. Аби абітурієнти не їхали за кордон, нам треба проводити реорганізацію нашої освітньої мережі і відповідно покращувати матеріально–технічну базу. Бо через 2-3 роки можна дійти до того, що надзвичайно складно буде зробити набір до вищих навчальних закладів.