День із «Богданою»: нову українсько-польську гаубицю покажуть у Києві

15.08.2018
День із «Богданою»: нову українсько-польську гаубицю покажуть у Києві

Фото з сайта «Українського мілітарного порталу». («Богдана».)

Невдовзі до ЗСУ надійде нове  потужне озброєння — 155-мiлiметрова гаубиця «Богдана».
 
 
Ця самохідна артилерійська установка (САУ) являє собою прототип гаубиці, створеної з бойового модуля (вежі) польської САУ Krab.
 
 
Переговори з польською стороною про використання її технологій були розпочаті ще восени 2017 року.
 
 
Нова важка САУ зможе робити шість пострілів за хвилину, а дальність пострілу по технічному завданню осколково-фугасним зарядом — понад 40 кілометрів (активно-реактивним — понад 50 км). 
 
Уперше для української артилерії саме ця САУ стане «першопрохідницею», адже матиме «натовський калібр» 155 мм, замість «радянського» 152 мм, який зараз використовують ЗСУ.
 
Українські розробники зупинилися на колісному варіанті нової артустановки (виконана на колісному шасі 6х6 КрАЗ), хоча ще був варіант гусеничної основи (зокрема, від танків Т-84У «Оплот»).
 
(Військовий експерт Михайло Жирохов зазначає, що від гусеничного варіанта 155-мiлiметрової САУ український Оборонпром повністю не відмовився — він може з’явитися пізніше і, ймовірно, матиме іншу назву).
 
Гусеничні САУ, зауважують військові експерти,  мають більшу прохідність, однак колісні можуть швидше передислоковуватися з місця на місце, що підвищує ефективність та безпеку розрахунків.
 
Ствол у «Богдани» — українського виробництва! Нова «самоходка» має спарену броньовану кабіну для розміщення розрахунку бойової машини.
 
Важливим є й те, що САУ має автоматизовану систему наведення та систему заря­джання боєприпасів, а її контейнери здатні вмістити від 20 снарядів.
 
Цими днями відбулися фінальні випробування «Богдани»: 10 серпня їх прийняв міністр оборони Степан Полторак.
 
Кияни й гості міста зможуть «вживу» побачити нову САУ на параді в День незалежності 24 серпня в Києві, де «Богдану» вперше презентують широкому загалу.