На Полтавщині через чуму може зникнути унікальне плем’я українських свиней

15.08.2018
На території одного з підприємств Полтавської області 6 серпня зареєстровано загибель свиней від АЧС.
 
Про це повідомило ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області. За результатами дослі­джень регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби патологічного матеріалу від загиблих поросят племгосподарства Інституту свинарства i агропромислового виробництва НААН у Миргородському районі підтверджено діагноз на африканську чуму свиней.
 
Рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Миргородській районній державній адміністрації в господарстві встановлено карантин, розроблено та затверджено «План заходів iз локалізації та ліквідації захворювання», визначено зони «захисту» та «нагляду».
 
Наразі проводять заходи з локалізації, ліквідації епізоотичного вогнища захворювання та недопущення його розповсюдження на інші території.
 
Як стало відомо, на території згаданого підприєм­ства розводять i вирощують миргородську чорно-рябу породу свиней — єдину на всю країну. Зокрема повідомляється, що там зосереджено 100 відсотків генетичного потенціалу породи, який відноситься до шести ліній кнурів i дванадцяти родин свиноматок.