Новітні «Билини»: Росія випробовує на Донбасі засоби протиповітряної оборони

14.08.2018
На фронті, на передовій, минулої неділі, 12 серпня, окупанти більше «оскаженіли» порівняно з попередніми днями — 57 разiв гатили по позиціях наших військ, у тому числі 12 разів із важкого озброєння. 
 
Російські окупаційні війська вели прицільний вогонь із гранатометів, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї, а на окремих напрямках — з озброєння БМП i протитанковими керованими ракетами.
 
Обстріли здійснювали по захисниках Кримського, Новотошківського, Золотого, Світлодарська, Луганського, Новолуганського, Зайцевого, Південного, Майорська, Мар’їнки, Миколаївки, Опитного, Авдіївки, Новотроїцького, Новомихайлівки, Чермалика, Гнутового, Лебединського, Павлополя, Водяного та Широкиного.
 
Також противник обстріляв зi ствольної артилерії калібром 122 мм захисників Гнутового, а з 82-мм i 120-мм мінометів — наші позиції біля Кримського, Луганського, Майорська, Зайцевого, Водяного, Гнутового та Лебединського. У районі населеного пункту Миколаївка зафіксовано роботу снайперської пари противника.
 
Унаслідок бойових дій упродовж 9-12 серпня на передовій постраждало чимало бійців: один український воїн загинув від кулі снайпера, восьмеро отримали поранення. За даними розвідки, в цей же період в окупантів: «200»-х — чотири «іхтамнета» та «300»-х — 16.
 
Станом на ранок 13 серпня, згідно зi зведенням прес-центру ООС, бойовики російських окупаційних військ вісім разів відкривали вогонь по наших позиціях у районах населених пунктів Кримське, Новотошківське, Троїцьке, Водяне, Лебединське та Широкине. Одного військовослужбовця Збройних сил України поранено.
 
Тим часом СММ ОБСЄ зафіксувала на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей новітні засоби протиповітряної оборони та радіоелектронної боротьби російського виробництва.
 
Зокрема, нещодавно безпілотник СММ ОБСЄ виявив чотири різні системи радіоелектронної боротьби (РБ-341В «Леєр-3», 1Л269 «Красуха-2», РБ-109А «Билина» та спеціальний комплекс для постановки перешкод безпілотним літальним апаратам «Репелент-1») біля Чорнухиного.
 
Спеціальна моніторингова місія у своєму звіті акцентувала на тому, що наявність усіх чотирьох систем зафіксували вперше. 
 
У свою чергу українська сторона СЦКК (спільний центр iз контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін) наголосила, що всі ці комплекси створено в РФ упродовж останніх років.
 
«РБ-109А «Билина» взагалі має бути прийнята на озброєння російської армії лише цього року за результатами військових випробувань. «Випробування ці, як бачимо, проводять на території України», — заявили в СЦКК.