Гривня, євро та всі-всі: долар стрімко укріплюється до більшості валют

14.08.2018
Гривня, євро та всі-всі: долар стрімко укріплюється до більшості валют

Непоступливість турецького президента у суперечці зі США призвела до падіння євро. (Фото з сайта antikor.com.ua.)

Напередодні осені — старту сезону, коли посилюється ділова активність у світі — вже вимальовується доволі цікавий валютний тренд: американська грошова одиниця укріплюється до більшості валют. У тому числі, на жаль, і щодо нашої…

 

МВФ, кредити, санкції

 

Українська валюта знову обвалилась щодо американського долара. Курс одного «зеленого» до гривні вже перевищив показник у 27,33 гривні і, як вважають експерти, падатиме і надалі. Втім проблеми відчуває не лише українська грошова одиниця, а й низка інших валют. Серед них російський рубль, турецька ліра і навіть євро — головний конкурент долара США. 
 
Ситуація з курсом гривні, на думку експертів, залежатиме від обсягів українського експорту. Наразі є всі підстави сподіватися, що в аграрній сфері його обсяги будуть не меншими, ніж торік. Натомість ситуація у металургії трохи гірша. Ще один фактор нашої валютної стабільності — взаємини з Міжнародним валютним фондом. Адже якщо ми не залагодимо усі існуючі протиріччя, вже найближчим часом може виникнути суттєва проблема через необхідність сплачувати великі суми за взяті раніше кредити. Якщо ж порозуміння буде досягнуто, то може виникнути проблема зростання інфляції та високих комунальних тарифів через подорожчання газу, на чому наполягає МВФ… 
 
Падіння курсу російського рубля пов’язане із зовсім іншими причинами — американськими санкціями: США, як відомо, оголосили, що запровадять нові санкції проти РФ, переконавшись у тому, що Москва несе відповідальність за газову атаку проти громадян Великобританії. Санкції, як очікується, наберуть чинності через тиждень, із 22 серпня. Але тамтешня грошова одиниця до події вже почала готуватися.
 
Ще перед вихідними рубль переступив позначку у 67 «дерев’яних» за долар і наближається до чергової психологічної межі у 70 рублів. Таким чином російська валюта продемонструвала черговий антирекорд. Адже вище 67 рублів курс американської валюти попередній раз піднімався 3 серпня 2016 року. На думку аналітиків банківського сектору, зниження курсу рубля відбувається зараз не тільки через санкції, тож за нинішніх нафтових цін і коли прискориться відтік капіталу, справедливий курс опуститься ще на 12-17%.
 
Експерти також зазначають, що частина експортерів могла притримувати виручку в очікуванні слабшого курсу і платити податки в Росії за рахунок рублевих кредитів, тоді як інші експортери могли збирати валюту для майбутніх виплат за зовнішнім боргом. Також погашення зовнішнього боргу на 37,6 млрд. доларів, яке має відбутися у серпні-грудні, також негативно впливає на курс рубля.

Євро упало через амбіції Ердогана... 

Невтішні новини і для національної валюти Туреччини. Місцева ліра за останній час рекордно обвалилися — із початку року вона втратила третину своєї вартості. Минулого четверга курс ліри до долара досяг 5,42, на турецькій біржі було зафіксовано показник у 6 лір за долар, хоча ще у травні за один американський давали 4 ліри. 
 
Вважається, що ліра падає через погіршення стосунків між Анкарою і Вашингтоном. А також зближення турецького керівництва із лідером Росії Володимиром Путіним — у тому числі й у вигляді планів спорудження газогону «Турецький потік», що не подобається американській адміністрації. Як відомо, не так давно Міністерство фінансів США запровадило санкції проти двох високопоставлених чиновників Туреччини через переслідування американського пастора Ендрю Крейга Брансона. Цими двома стали міністр юстиції Туреччини Абдулхаміт Гюль та міністр внутрішніх справ Сулейман Сойлу. У відповідь Реджеп Ердоган заявив, що Анкара заморозить активи двох американських міністрів. 
 
Раніше, як відомо, США запровадили обмежувальні мита на турецьку сталь і алюміній, через що Туреччина у відповідь запровадила мита на товари зі США з обсягом торгівлі на суму 1,8 млрд. доларів. 
 
Президент цієї країни Реджеп Тайїп Ердоган, якого, власне, і вважають головним винуватцем погіршення стосунків зі Штатами через надмірне бажання укріпити власну владу у країні, закликав громадян країни не турбуватися через рекордне падіння курсу ліри до долара. Вийшло у нього це доволі непереконливо. «Проводяться різні акції. Не звертайте уваги. Не забувайте: якщо у них є їхні долари — у нас є наші люди, наш Бог. Ми докладаємо всіх зусиль. Подивіться, якими ми були 16 років тому, і подивіться на нас зараз», — патетично промовив Ердоган. 
Експерти тим часом пояснюють: падіння ліри спричинив високий рівень інфляції і дефіцит платіжного балансу в Туреччині. До чого, окрім іншого, призвели спроби Ердогана вручну керувати економікою. Подібну думку, зокрема, висловило міжнародне рейтингове агентство «Фітч», яке заявило про побоювання у зв’язку з наміром президента країни Ердогана після перемоги на виборах 24 червня посилити контроль над економікою. 
 
Тим часом турецька ліра спричинила падіння єдиної європейської валюти. Курс євро впав до мінімуму відносно долара США на побоюваннях, що сильне ослаблення турецької ліри матиме негативний вплив на великі європейські банки. Так, головний банківський регулятор єврозони висловив побоювання, що різке падіння курсу турецької нацвалюти може позначитися на BBVA, UniCredit, BNP Paribas та інших банках, які надають значні кредити в Туреччині. 
 
Таким чином, за одне євро давали вже 1,145 долара проти 1,1527 долара на закритті попередньої сесії. При цьому раніше курс опускався до 1,1438 долара, що, за даними агенції «Блумберг», є найнижчою позначкою з липня минулого року.
 
Індекс ICE U.S. Dollar, що показує вартість долара США щодо шести основних світових валют, збільшилася на 0,49%. Індикатор WSJ Dollar, що відслідковує динаміку курсу долара відносно 16 основних світових валют, підскочив на 0,61%. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Заробити на Росії
 
За останні півроку  Укрзалізниця заробила понад 177 мільйонів гривень від курсування поїздів у напрямку Російської Федерації. Таку інформацію оприлюднив прес-центр Укрзалізниці — треба розуміти, у відповідь на заяву міністра інфраструктури Володимира Омеляна про плани скасувати залізничне сполучення з державою-агресором.  
 
Найбільше, тобто майже 63 млн. грн., принесло курсування поїзда № 6/5 Київ — Москва. На другому місці поїзд № 74/73 Львів — Москва: поїздки з «бандерівської столиці» до білокам’яної принесли нашому головному залізничному відомству 38 млн. грн. Заробляють також потяги «Дніпро — Москва», «Харків — Москва», «Харків — Санкт Петербург», «Одеса — Москва», «Миколаїв — Москва».
 
Таємницю фінансового успіху російських потягів в Укрзалізниці пояснили тим фактом, що проїзні документи на поїзди у сполученні Україна — РФ продаються без знижок, які діють в інших міжнародних напрямках. До цього варто додати і скасування прямих авіарейсів між українськими та російськими летовищами.
Утім кількість пасажирів, які подорожують до країни-окупанта з року в рік, таки зменшується. За даними «УЗ», за перше півріччя у сполученні Україна — РФ перевезено 358,9 тис. пасажирів. Це на 17,1% менше, ніж торік. Якщо ж порівнювати цю цифру з довоєнним 2013 роком, то кількість перевезених пасажирів у сполученні Україна — РФ зменшилася у понад 5 разів.
 

ЗРЕАГУВАЛИ

Ліра впала? Тоді беріть ліру!
 
Турецький президент, який останнім часом закликав своїх громадян здавати євро і долари, щоби врятувати рідну валюту, зробив іще одну цікаву пропозицію у цій сфері — тепер уже для іноземних громадян. Так, за його словами, Туреччина готується перейти на розрахунки в національній валюті зі своїми найбільшими торговельними партнерами, такими, як Китай, Росія, Іран і Україна. 
 
Як пояснив турецький лідер, якщо країни Європи теж захочуть позбавитися «кайданів» долара, то Анкара готова пере­йти і з ними на аналогічні розрахунки в торгівлі. Продовжуючи свою антиамериканську риторику, Ердоган заявив: Туреччина не сприймає світопорядок, при якому світу оголошена економічна війна, а на країни чинять тиск загрозою введення санкцій. 
 
«Ті, хто намагається звести рахунки з Туреччиною і завдають удару нижче пояса, повинні пам’ятати, що в світі немає жодного політика і жодної країни, які домоглися б успіху, проводячи ворожу політику щодо Анкари», — Ердоган де-факто використав до болю знайому лексику російського очільника Володимира Путіна.
 

УГОДИ

Не діставайся ж ти нікому! 
 
Російський «Внєшекономбанк» заявив, що відмовляється продавати свою дочірню фінустанову в Україні — «Промінвестбанк». Як повідомлялося раніше, ВЕБ планував продати банк українсько-російському бізнесмену Павлу Фуксу, так тому не вдалося погодити угоду з Національним банком України. Тому російська держкорпорація вирішила піти шляхом згортання бізнесу в Україні.
 
Вже зараз, за їхніми словами, «Промінвестбанк» згортає активні операції: перестає видавати нові кредити і залучати вклади. Експерти вважають, що збитки ВЕБа від закриття українського банку можуть становити близько 13 млрд. рублів. Втім остаточне рішення з цього питання буде ухвалено в листопаді. 
 
Проте, як зазначають аналітики, іншого виходу, ніж поки­нути наш ринок, у росіян немає. Вони почали активно продавати свої банківські активи в Україні після запровадження проти них українських санкцій у березні 2017 року.
 
Дані обмеження зробили операції з материнськими структурами і розвиток бізнесу практично неможливим. Тому продати свої активи намагалися «Сбербанк», «ВТБ», «ВЕБ», але поки безуспішно. Першою відмовитися від цієї ідеї вирішила група «ВТБ».