Ляшко розповів чернігівським аграріям про свій План порятунку села

08.08.2018
Ляшко розповів чернігівським аграріям про свій План порятунку села

Олег Ляшко на комбайні допомагає збирати урожай.

Станом на 6 серпня українські аграрії намолотили 28,6 млн. тонн зерна нового врожаю, повідомляє Мінагрополітики.
 
 
Олег Ляшко особисто ознайомився з ходом збирання озимини у науково-дослідному господарстві «ЧернігівЕлітКартопля» на Чернігівщині, яке обробляє 3 тис. гектарів ріллі.
 
 
Тривала посуха у червні змусила неабияк похвилюватися українських хліборобів за майбутню озимину.
 
І от тепер нова напасть — затяжні дощі наприкінці липня погіршили якість зерна та ускладнили жнива — через вологість почав цвісти грибком та чорніти колос.
 
Про це днями заявив Гідрометцентр. Олег Ляшко поцікавився у директора «ЧернігівЕлітКартоплі» Ігоря Шкурка, чи впорається його господарство з витівками природи.
 
— Спочатку, коли були дощі, ми почали збирати зерно сируватим, самі його сушили і потім уже везли на елеватор, — каже Ігор Шкурко і скаржиться, що тривалі опади вимили із зерна цінну клейковину, а значить — знизили його вартість у закупівельників.
 
— То за таких умов чи рентабельно вам зараз узагалі вирощувати пшеницю?— цікавиться Олег Ляшко.
 
— Зараз Державна продовольчо-зернова корпорація закуповує в нас третій клас пшениці по 5 700 грн. за тонну. Але дощі вимили з зерна клейковину, і тому зараз його приймають по 5 300 грн., включаючи ПДВ. Щоб окупити всі витрати в цьому році, нам потрібно зібрати 28 центнерів iз гектара. По озимині ми виходимо на урожайність 49 центнерів iз гектара. Тобто так, рентабельно, — розповідає директор чернігівського агропідприємства.
 
— А якщо будете торгувати не зерном, а продукцією переробки, то ще вища рентабельність буде. І щоб державна дотація на 3000 гектарів землі та 200 корів була не 20 тис. грн. на рік — бо це один вечір у ресторані для олігархів! Що це за дотації?! Це неправильна політика. Потрібно підтримувати власне виробництво та переробку, а не завозити сюди імпортні булочки з нашого зерна. Минулого року з України вивезли 44 млн. тонн зернових — заробили 6 млрд. доларiв. А експортували б не зернові, а хоча б продукти переробки, борошно, крупи і макарони — вже б заробили 13 млрд.! І кредитів не треба, побиратися не треба, бомжувати не треба — ось де можливість для заробітку! — обурився недолугими діями влади лідер Радикальної партії.
 
Олег Ляшко також розповів чернігівським аграріям про свій План порятунку села. Він передбачає, що кожна сільська сім’я, яка тримає корову, отримає 5 тис. грн. держпідтримки.
 
Кожен сільгоспвиробник, який побудує корівник, отримає компенсацію 50% вартості будівництва.
 
Кожен, хто купить український трактор, сівалку чи інший сільгоспреманент, отримає 40% компенсації від держави.
 
Сільгоспкооперативи будуть на 5 років звільнені від сплати податків і отримають доїльні апарати і холодильні установки. Держава компенсуватиме 30% вартості будівництва об’єктів соцкультпобуту на селі — клубів, дитсадків, доріг, водогонів та спортмайданчиків.
 
— І головне — ми закріпимо в Конституції фермерство як основу аграрного устрою України і заборонимо продавати землю іноземцям. Ми повернемо життя, роботу і корову в українське село! — підсумував Олег Ляшко.