У МВС РФ заявили, що за останні півроку до Росії подалися десятки тисяч українців

08.08.2018
У МВС РФ заявили, що за останні півроку до Росії подалися десятки тисяч українців

Нещодавно міністерством внутрішніх справ РФ було оприлюднено (шокуючу, як для нас, зважаючи на війну з цією країною) статистику щодо української міграційної ситуації: упродовж шести місяців (із січня до червня 2018 року) — 39 тисяч 582 українцi набули російського громадянства, а 30 тисячам 462 українцям було надано посвідки на проживання в Росії (наразі в РФ проживає за такими посвідками 160 тисяч 938 українців).
 
Крім того, як стверджують правоохоронці з РФ, упродовж цього ж періоду ще 38 тисячам 709 українцям надали дозволи на тимчасове проживання в РФ (проживає зараз за такими дозволами у РФ 182 тисячі 197 українців). 
 
Отже, як таке може бути, коли вже п’ятий рік триває війна з Росією — країною-агресом?! «УМ» звернулася до відомого українського політолога Володимира Фесенка із проханням поділитися своїми роздумами й припущеннями з приводу:
 
«Перш за все виникає запитання: наскільки правдивою є ця інформація? Друге важливе питання: хто ці люди? — розмірковує пан Володимир. — А відповідь дуже проста: із високою вірогідністю можна стверджувати, що абсолютна більшість цих людей — це мешканці конфліктних регіонів Донбасу. І якщо в Криму свого часу окупанти поголовно всіх «переводили» в «підданство» РФ (а хто не хотів, тому насильно давали російське громадянство), то по Донбасу ситуація дещо інша. 
 
Наразі ніхто точно не знає, скільки саме біженців із Донбасу чи ж просто тих, хто виїхав із цього конфліктного регіону, перебувають у Росії. По нашій країні є статистика щодо тих, хто полишив домівки й переїхав на підконтрольну Україні територію, тікаючи від війни (станом на 6 серпня 2018 року, за даними Міністерства соціальної політики України, на обліку перебувають 1 мільйон 516 тисяч 237 внутрішньо переміщених осіб (ВПО). — Ред.), та й то великі сумніви, що всі ці люди осіли поза межами Донбасу.  Адже є дослідження (й навіть офіційні оцінки), які свідчать, що майже половина людей, котрі вважаються тимчасово вимушено переміщеними особами, отримавши цей статус, проживають у...  Донецькій та Луганській областях і навіть на окупованих територіях».
 
Політолог iще раз наголосив, що скільки мешканців України виїхало в Росію — ніхто точно не знає, і, найвірогідніше, абсолютна більшість тих, хто фігурує у вище наведеній статистиці — це мешканці Донбасу. Крім того, таких людей небагато (буквально декілька сотень) — це ті, хто виїхав із території України внаслідок неправомірних дій 2014 року.
 
Це особи, причетні до «групи Януковича» та до його оточення (охорона та інші) плюс  люди, які чомусь вважали, що вони у великій небезпеці (деякі журналісти, експерти та ін.).
 
«Наприклад, знаю, що колись відомий український соціолог, керівник дослідницької компанії Research & Branding Group Євген Копатько, — додає Володимир Фесенко, — отримав російське громадянство за особистим указом президента РФ Володимира Путіна. (Копатько виїхав до Росії у квітні 2015 року, пояснивши це «побоюванням можливих переслідувань». Останнім часом соціолог часто брав участь у політичних ток-шоу на російських телеканалах як експерт у питаннях України. — Авт.).
 
Утім, на жаль, незаперечним фактом є те, що, серед багатомільйонного населення України ще чимало прихованої «вати» або ж «космополітів», байдужих до долі своєї держави.