Аномальна спека спричинила лісові пожежі в Португалії та Іспанії

07.08.2018
Аномальна спека спричинила лісові пожежі в Португалії та Іспанії

Пляжі в Іспанії в аномальну спеку переповнені.

Європейці знемагають від  аномальних цього літа високих температур. Іберійський (Піренейський) півострів і взагалі перетворився на розпечену сковорідку.
 
Прогнозують, що подекуди температура може сягнути +48°С. Востаннє так спекотно було в Афінах у липні 1977 року. 
 
У Португалії за умов аномальної спеки почалися лісові пожежі. Португальський інститут моря та атмосфери видав червоне попередження для десятка районів країни.
 
На півдні, у популярному серед туристів районі Моншикі, влада евакуювала два села.
 
На боротьбу з вогнем тут скеровані більше семисот пожежників та не менше десяти спеціалізованих літаків і гелікоптерів, повідомляє агенція «Рейтер». 
 
У низці регіонів Португалії рятувальні служби поширюють попередження про надзвичайно високу загрозу пожеж. Влада побоюється повторення трагедії червня минулого року, коли через лісові пожежі загинуло загалом більше 110 осіб.
 
Тоді також за умов аномальної спеки вогонь охопив майже 45 тис. гектарів у центральній частині країни. Минулорічну пожежу назвали найбільшою у сучасній історії Португалії. 
 
Якщо португальці є більш-менш звиклими до високих температур, то для численних у цій країні закордонних туристів омріяний відпочинок перетворився на пекельні тортури.
 
Замість оглядів історико-архітектурних пам’яток доводиться сидіти під кондиціонером чи у воді міського фонтану. 
 
Подібні екстремальні умови і в сусідній Іспанії. Офіційно, від спеки в цій країні померли три особи, скільки від побічних ускладнень — невідомо.
 
У чоти­рьох провінціях Іспанії через спеку запроваджений червоний рівень небезпеки, ще в 17 — помаранчевий.
 
Гаряче повітря, яке надходить із пустелі Сахара, викликало надвисокі температури в іспанських областях Естремадурі, Кастільї Ла Манче, Андалусії та в столиці — Мадриді. 
 
Лісові пожежі, які перекинулись на іспанську територію з Португалії, вдалося приборкати спільними зусиллями, хоча шестеро португальських пожежників таки потрапили до шпиталів із пораненнями та опіками.
 
Влада радить населенню дотримуватися максимальної пильності: не викидати де попало недопалки та акуратно поводитися зі скляними пляшками, які на сонці можуть відіграти роль збільшуваного скла. 
 
У неділю, 5 серпня, в 67 департаментах Франції (з 95 у європейській частині) був оголошений помаранчевий рівень загрози. Денна температура там сягнула +40° Цельсія.
 
Французи переходять від денного стилю життя до нічного, коли стає прохолодніше.
 
Паризькі парки за наказом мерії стали працювати цілодобово. Влада Франції та інших країн Європи виділила кошти на безплатну роздачу питної води у пляшках на вулицях у скверах, яку здійснюють волонтери. 
 
Подих Сахари сягнув так далеко, що спека накрила і традиційно більш прохолодні країни півночі Європи: Німеччину, Данію, Швецію, країни Балтії, Польщу.
 
В Німеччині та Данії, де температури останніх днів сягали +35, міські служби виловили з рік тонни мертвої риби, а самі ріки пересохли.
 
Давно вже рівень води в Ельбі та інших річках і водоймах Німеччини не опускався до таких низьких позначок, як зараз.
 
Відхід води оголив не лише дно водойм, а й боєприпаси часів Другої світової війни. Тому особливо «спекотний» час тепер у німецьких саперів.
 
Лише в федеральній землі Саксонія-Ангальт станом на 2 серпня виявили 22 місця з боєприпасами, які чекали свого часу на дні тепер уже почасти висохлих водойм, повідомляє «Німецька хвиля». 
 
У Польщі пік спеки 1 серпня — +34С. Балтійське море прогрілося на 5-6 градусів вище норми, і в ньому з’явилися отруйні водорості. 
 
Не менше за людей від спеки потерпають тварини. Поліція швейцарського Цюріха закликала власників собак купувати для них спеціальне взуття, щоб захистити лапи від впливу високих температур.