Психічна атака: чи продовжить гривня своє курсове піке

07.08.2018
Психічна атака: чи продовжить гривня своє курсове піке

Аналітики переконані: навіть якщо гривня і укріпиться у серпні, то у перший осінній місяць її курс все одно упаде…

Перед минулими вихідними гривня знову обвалилася щодо американського долара.

 

Неприємна для нашої нацвалюти подія сталась у четвер: за один долар давали 27,03–27,08 гривні. 

Гривня впала. Як і прогнозувалося…

Причому день перед цим Національний банк вчасно вийшов на міжбанківські торги і продав понад 100 мільйонів доларів.
 
НБУ провів аукціон із продажу валюти і задовольнив заявки банків на загальну суму 100 мільйонів доларів. На аукціон об’ємом до 100 млн. доларів було подано 44 заявки на загальну суму 124,2 млн. доларів.
 
Курс відсікання був встановлений на рівні 27,0101 грн. Середньо­зважений курс за підсумками аукціону становив 27,0062 грн.
 
Це був другий вихід НБУ на торги за останні дні. Як відомо, востаннє Нацбанк проводив аукціон із продажу валюти в останній день липня. Тоді Нацбанк задовольнив заявки на суттєво скромнішу суму — 28,1 млн. доларів. Середньозважений курс, за підсумками аукціону, становив 26,8611 грн. Утім, як ми бачимо, ні перший, ні другий аукціон не порятували гривню від падіння. 
 
Але подібне падіння нашої національної валюти для економістів не стало випадковим. Гривню називають сезонною валютою: навесні та на початку літа вона традиційно дорожчає, а з настанням осені, навпаки, її курс падає. Так зазвичай відбувається щороку, а цьогоріч сталися й інші події, які змусили курс гривні поспішити донизу. 
 
На думку очільників Нацбанку та незалежних економістів, девальвація гривні за останній тиждень не була несподіванкою, ослаблення нацвалюти можна було спрогнозувати і кілька місяців тому, з огляду на майбутнє погашення великого обсягу держоблігацій, що належали іноземцям.
 
«Гривня ослабла за останній тиждень. Те, що минулого тижня гривня буде під тиском, можна було сказати місяць тому, два місяці і навіть півроку тому. Чому виник тиск? Великий обсяг погашення державних облігацій, які належали іноземцям. Вони увійшли в ці папери на початку року, заробили на сезонному зміцненні гривні і отримали високий український відсоток, і тепер фіксують прибуток. Погашення було плановим і відбулося 25 липня. У підсумку, вони конвертували в долари свої чесно зароблені гривні. На валютному ринку це створило дисбаланс — у результаті гривня ослабла», — написав на своїй сторінці у «Фейсбуку» фахівець із продажу цінних паперів Сергій Фурса.

Курс гривні: від 27,5 до 33,5 грн. за долар

На його думку, питання лише в тому, чи бачимо ми вже зараз початок цього сезонного ослаблення або гривня ненадовго зміцниться перед тим, як знову почати зниження через пару тижнів.
 
«Але це питання не має сенсу, тому що результат усе одно — один і той самий, — продовжує Фурса. — У вересні-грудні ми побачимо слабку гривню. А коливаннями в серпні можна знехтувати. А іноземці, які купують українські держоблігації, спочатку стали тригером початку зміцнення гривні, коли купували папери в січні-лютому, а тепер запустили процес ослаблення нацвалюти. Кожен раз вони просто вносили дисбаланс в усталену систему попиту та пропозиції на валютному ринку України. Фактично виступили, як глобальне потепління, фактором зсуву сезонів. Сезонне зміцнення почалося трохи раніше, але точно також раніше може початися і сезонне ослаблення».
 
За словами Фурси, сам рух гривні не є чимось трагічним.
 
«Внутрішньо річні коливання можуть сягати до 10%, але по факту курс практично не змінюється. Ми бачили в січні курс 28,8, базовий прогноз на кінець року включає в себе курс на рівні 29,0-29,5. Зміни не значні. Просто треба порівнювати подібні речі і не протиставляти курс літа до зими, а порівнювати січень із січнем. І тоді ніякої «зради» знайти не вдасться», — наголошує аналітик.
 
— Жодної «зради» на валютному ринку не буде за умови співпраці з МВФ. Це звичайно ж ключовий фактор. Якщо не буде траншу, і можна буде говорити вже не про сезонні фактори. І про курс, який значно виходить за межі базових сценаріїв. Але тут має перемогти здоровий глузд».
 
За оцінкою Міністерства економіки і торгівлі, середній курс долара в 2018 перебуватиме на рівні 27,5 гривні за долар. Міністерство підготувало три можливі сценарії розвитку ситуації в Україні та порахувало, який може бути курс національної валюти щодо долара у кожній із них. 
 
Перший сценарій передбачає здійснення реформ і збереження сприятливих умов на світових ринках. Сценарій передбачає помірну реакцію економіки на реформи.
 
Згідно з цим сценарієм, у 2019 році курс у серед­ньому за період становитиме 28,2 гривні за долар, у 2020 — 29,7 гривні за долар, у 2021 — 30,4 гривні за долар.
 
Другий сценарій передбачає реалізацію складних реформ — земельної та податкової у частині оподаткування доходів підприємств (запровадження податку на виведений капітал).
 
Зовнішня кон’юнктура буде сприятливою. Згідно з цим сценарієм, у 2019 р. курс у середньому за період становитиме 29,4 гривні за долар, у 2020 — 28,3 гривні за долар, у 2021 — 28,3 гривні за долар.
 
Третій сценарій — песимістичний. Він передбачає, що негативні тенденції зовнішньої кон’юнктури послаблять можливості реформ, насамперед у фінансовому секторі.
 
Гальмування економічного розвитку і втрата довіри іноземних інвесторів загострять проблему розрахунку України за своїми борговими зобов’язаннями. За цим сценарієм у 2019 році курс у середньому за період становитиме 29,7 гривні за долар, у 2020 — 32 гривні за долар, у 2021 — 33,5 гривні за долар. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Рубль, готуйтеся…
 
Фінансові аналітики прогнозують невтішні перспективи для російського рубля. За їхніми оцінками, курс національної валюти нашого сусіда–агресора може впасти на 15% — у випадку, якщо США вирішать таки запровадити санкції проти російського держборгу.
 
Московські аналітики банку «Сітігруп» вважають, що на такий крок влада США може піти при «найгіршому сценарії», за яким іноземцям   заборонять купувати облігації федеральної позики.
 
У разі виходу нерезидентів із цих цінних паперів їхня прибутковість може зрости з 7,76 до 8,61% вже до кінця 2018 року. А до кінця наступного, 2019 року, їхня прибутковість може сягнути захмарних, як для подібного ринку, 11,9%.
 
Відтак поширення санкцій тільки на нову емісію бондів послабить рубль приблизно на 5%. Як зазначає агентство «Блумберг», про обмеження проти російського держборгу в Штатах знову заговорили після закликів до жорсткіших санкцій проти Росії за можливе втручання у ви­бори 2016 року.
 

ДО РЕЧІ

Державний і дуже прибутковий
 
Український державний банк «Ощадбанк» заробив за січень-червень 2018 року понад сто мільйонів гривень. «Ощадбанк» забезпечив прибуткову діяльність за результатами І півріччя 2018 року.
 
Так, станом на 1 липня 2018 чистий прибуток банку становить 108,4 млн. грн.», — йдеться у прес–релізі банку. Сьогодні ця фінансова установа посідає друге місце за обсягами активів, кредитного та депозитного портфелів. 
 
Як виявляється, «Ощадбанку» довіряють українці, розміщуючи у ньому свої депозитні вклади. Так, приріст коштів фізичних осіб за останні півроку становив 5,5 млрд. грн. Таким чином темп приросту становить 6,3%, що у 2,3 раза перевищує значення аналогічного показника по банківській системі (2,8%). А клієнтам малого і середнього бізнесу за цей період було видано кредитів на суму 1,3 млрд. грн. 
 
Краще за «Ощадбанк» спрацював хіба що «Перший український міжнародний банк», який відносять до власності відомого бізнесмена Ріната Ахметова. За підсумками першого півріччя ця фінустанова задекларувала прибуток у розмірі одного мільярда гривень.
 

ПРАВИЛО МІНФІНУ

Як латати дірку. Бюджетну
 
Міністерство фінансів України провело позаплановий аукціон із розміщення облігацій внутрішньої державної позики. Таким чином до державного бюджету залучено додаткових 2,113 мільярда гривень.
 
Облігації термінами обігу 96 і 187 днів із дохідністю 18% річних. Розміщення валютних облігацій не проводилось. 
 
Днем раніше на плановому щотижневому аукціоні з розміщення облігацій внутріш­ньої держпозики Мінфін залучив до держбюджету 1,015 мільярда гривень.
 
Експерти пояснюють таку активність Міністерства фінансів тим, що у державному бюджеті виявилося надто мало коштів для поточних виплат за раніше проданими облігаціями. 
 
Залишок коштів на єдиному рахунку Державної казначейської служби на 1 серпня 2018 року становив 1,995 мільярда гривень, що є мінімальним значенням показника за чотири з половиною роки — із січня 2014 року.
 
Втім, виконуюча обов’язки міністра фінансів України Оксана Маркарова заявила про наявність на валютних рахунках Держказначейства суми в еквіваленті 20,9 мільярда гривень, яка не відображається у стандартному звіті на початку місяця.