На Львівщині активісти ініціювали боротьбу проти нелегальних заправок

01.08.2018
Громадські активісти вимагають у правоохоронних органів перевірити цільове використання земельних ділянок, де розташовані нелегальні заправні пункти. 
 
 
Усього на Львівщині нарахували близько 40 підпільних автозаправок. У межах області — 24, у самому Львові — 16.
 
 
Функціонування таких АЗС є не лише грубим правопорушенням, яке має тягнути за собою серйозну відповідальність, а ще й становить серйозну небезпеку для життя і здоров’я людей.
 
Адже власники часто нехтують протипожежними та санітарними нормами, маючи на меті якнайшвидше отримати прибуто. А про якість палива взагалі говорити не варто. 
 
Аби ліквідувати нелегальні пункти, на апаратній нараді голова Громадської ради при ЛОДА Андрій Болюбаш озвучив очільнику області необхідність створення координаційної ради при Львівській обласній держадміністрації з боротьби з несанкціонованими пунктами торгівлі паливно-мастильними матеріалами на території міста Львова та області.
 
Громадськість упевнена, що створення такої ради дозволить здійснювати постійні рейди-перевірки на відповідність усієї документації законодавству та дотримання умов здійснення ліцензованої діяльності. У підсумку це дозволить вирішити проблемне питання нелегальних заправок по всій області.
 
Натомість голова Львів­ської ОДА Олег Синютка зауважив, що відкриття нелегальних автозаправок відбувається завдяки хорошим знайомствам і зв’язкам власників АЗС у райдержадміністраціях, фіскальних службах, правоохоронних органах (читайте — корупції): «Зрозуміло, що дядько з села не прийде і не поставить собі таку бочку. У конкретного підприємця стовідсотково мають бути знайомі або у РДА, або у ДФС, або у  поліції, прокуратурі тощо». 
 
Наразі будь-які превентивні заходи абсолютно недієві, перевірки, які були проведені на заправках, не дали можливості зупинити їхню роботу. На одній із АЗС, після рейду та штрафу в 3 мільйони гривень, роботу відновили буквально наступного дня.