На Черкащині люди самотужки ліквідовують «викопані» зливою рівчаки на дорозі

31.07.2018
На Черкащині люди самотужки ліквідовують «викопані» зливою рівчаки на дорозі

До зливи в Сунках тут була дорога. (Фото із ФБ.)

У черкаському селі Сунки, де злива, виривши кількаметрові ями, розмила два кілометри дороги по вулиці Софії Русової, що на межі з сусідніми Залевками, люди  власними силами продовжують ліквідовувати наслідки негоди. 
 
 
Як розповідає «Україні молодій» депутат Смілянської районної ради Сергій Тимофієв, дякуючи приватному підприємцю Юрію Яблонському, який надав техніку, вже вдалося зарівняти глибокі рівчаки: «Розпочали працювати о 8-й годині, трудилися, допоки не стала закінчуватися солярка. Дуже велике навантаження на техніку і людей.  9 годин працювали  без обіду».
 
«Тепер чекаємо грейдер, аби розрівняти розбиту вулицю. Районна рада обіцяла кошти на солярку. А щоб засипати той шлях  щебенем, треба приблизно 500 тисяч гривень», — додає сільський голова Сунок Володимир Дорошенко. 
 
Але, наголошує, як не важко — в селі розраховують лише на свої сили. Оскільки  на вулиці Софії Русової злива відгородила від села шість родин і треба зробити все можливе якомога швидше, аби той шлях став проїзним.  
 
Клопотів нині багато, підкреслює сільський голова,  у людей хати та льохи попідмивало водою, городи замулило, а на Центральній вулиці впало дерево. Це добре, що ніхто не постраждав.
 
Тож роботи у сільської ради вистачає.
 
«Завтра будемо копати канаву, аби відвести воду з поля», — ділиться планами і Сергій Тимофієв. І додає, нині аграрії обробляють поля з порушеннями і це призводить до розгону води.
 
А закону, який би контролював дії сільгоспвиробників, немає. Тому фермери садять культури не впоперек схилу, а як їм заманеться, а ще не створюють водовідвідних каналів. Тож після зливи річка й текла селом, змиваючи все на своєму шляху.  
 
За словами сільського голови Володимира Дорошенка,  захисні дамби в Сунках робити треба терміново, як це було тут майже 30 років тому завдяки державній програмі. Водночас у районі запевняють, що  вирішуватимуть цю болючу проблему гуртом — влада і сільгоспвиробники.