До регламенту прем’єр-ліги повернули пункт про «золотий матч»

31.07.2018
До регламенту прем’єр-ліги повернули пункт про «золотий матч»

Із неймовірними труднощами «Динамо» вирвало перемогу у «Львова». (Фото з сайта www.fclviv.com.ua.)

Загадкова історія з відмовою першолігової «Полтави» дебютувати в прем’єр-лізі після здобуття командою цього права та подальше припинення існування цього клубу стали черговим підтвердженням того, в яких умовах доводиться існувати вітчизняним футбольним колективам.
 
Постійні метаморфози й трансформації, котрі відбуваються в українському футболі, лише й свідчать, що до омріяної стабільності та процвітання — довгий шлях.
Раз так, то очікувати, що в чемпіонській гонці знову з’явиться так звана третя сила, котрою свого часу були «Дніпро» та «Металіст», навряд чи потрібно.
 
Після двох зіграних у XXVIII чемпіонаті України турів разом iз двома найкращими командами минулого розіграшу — «Динамо» та «Шахтарем» — стовідсотковий результат також має й «Олександрія». Утім сподіватися, що сьома команда попереднього розіграшу зуміє впродовж тривалого часу на рівних iз грандами рухатися турнірною стежкою, марно. Думається, за успіх для команди Володимира Шарана на фініші сезону стане будь-яке місце в зоні єврокубків, навіть останнє.
 
А от, як наголошує колишній головний тренер «Динамо» Сергій Ребров, під орудою котрого, до речі, «біло-сині» виграли два останні свої чемпіонські титули, за «золото» продовжать конкурувати динамівці та «гірники».
Аби до максимуму загострити їхнє протистояння, в прем’єр-лізі вирішили повернути до регламенту турніру пункт про «золотий матч» — протистояння, котре свого часу «Динамо» та «Шахтар» уже грали, маючи на фініші регулярного сезону рівну кількість набраних очок. Цікаво, що про появу нової-старої ремарки в Регламенті функціонери УПЛ повідомили не на старті чемпіонату країни, а напередодні поєдинків третього туру, в одному з яких зустрінуться ключові претенденти на «золоту корону» — «Динамо» та «Шахтар».
 
Перед другим за кілька тижнів «українським класико» його учасники здобули протилежні за змістом перемоги. «Гірники» легко та невимушено розгромили новачка еліти — «Арсенал-Київ», змусивши червоніти його італійського Фабріціо Раванеллі за другу поспіль невдачу на старті ЧУ. Динамівці ж свої три очки вибороли лише ціною неймовірних зусиль, на останніх хвилинах дотиснувши непоступливий «Львів». Попри те, що формально «городяни» проводять в елітному дивізіоні лише свій перший сезон, досвід ігор у найсильнішій лізі країни, котрий має їхня базова команда — «Верес», з якою у друголігового «Львова» влітку відбулася «юридична рокіровка», робить «Львів» серйозним претендентом на титул «міцного горішка». Примітно, що розкусити його динамівцям допоміг вихованець футбольної школи «Львова» 19-річний Назарій Русин, котрий, хоч і провів на полі лише кілька хвилин, своїм точним ударом на другій доданій хвилині матчу приніс динамівцям гостьову перемогу. «Хочу стати найкращим бомбардиром УПЛ та перейти до «Реалу», — такими недитячими виглядають мрії юного динамівського форварда. У «Динамо» ж напередодні старту в кваліфікації Ліги чемпіонів будуть тільки раді, якщо Назарій Русин якнайшвидше розпочне їх реалізацію.
 
До речі, екс-динамівець Мораес, який під акомпанемент невдоволеного гулу столичних уболівальників тепер грає за «Шахтар», удруге поспіль приніс своєму новому клубу перемогу. Як і в матчі проти «Десни», і в грі з київським «Арсеналом» гол Мораеса мав вирішальне для визначення переможця дуелі значення. 
 
 

ТАБЛО

Українська прем’єр-ліга. 2-й тур. «Олександрія» — «Зоря» — 1:0 (Банада, 85), «Львів» — «Динамо» — 0:1 (Русин, 90+2), «Олімпік» — «Ворскла» — 1:0 (Балашов, 52), «Карпати» — «Чорноморець» — 1:0 (Швед, 16), «Шахтар» — «Арсенал-Київ» — 3:0 (Мораес, 10; Фернандо, 32; Тайсон, 37), «Маріуполь» — «Десна» — 1:4 (Вакула, 68 — Хльобас, 3, 22; Філіппов, 59, 78).
Лідери: «Шахтар», «Олександрія», «Динамо» — 6, «Десна», Львів», «Олімпік» — 3.