Одразу двоє українських шпажистів вибороли медалі в індивідуальному турнірі ЧС у Китаї

27.07.2018
Одразу двоє українських шпажистів вибороли медалі в індивідуальному турнірі ЧС у Китаї

Богдан Нікішин (перший праворуч) разом із Романом Свічкарем — бронзові призери ЧС-2018. (Фото з сайта fie.org.)

Може здатися, що щорічний формат проведення чемпіонатів світу з фехтування перетворює ці змагання для його учасників на буденну справу. Якоюсь мірою, можливо, й так.
 
 
Скажімо, на відміну від футбольних «мундіалів», які проводяться раз на чотири роки, підігріти інтерес до щорічних ЧС із фехтування набагато складніше.
 
 
Водночас для самих фехтувальників профільний планетарний форум залишається головним стартом сезону, на який максимально спрямовує свою увагу весь фехтувальний бомонд.
 
Чемпіонат світу 2018 року проходить у китайському місті Усі, котре розташоване на річці Янцзи, відомій як «Довга ріка» (інакше — найдовша водна артерія в Євразії). 
 
До Китаю українська збірна вирушила на чолі з двома іменитими старожилами — шпажистом Богданом Нікішиним та шаблісткою Ольгою Харлан.
 
На минулорічному «мундіалі» в Лей­пцигу зіркова миколаївка виграла індивідуальне «золото», тож закономірно вважалася однією з головних претенденток на титул і в Усі.
 
Так само у ролі ключового фаворита турніру виступав і 38-річний дніпрянин, котрий прибув до Китаю у статусі лідера світового рейтингу шпажистів, маючи при цьому в активі нещодавно здобуту континентальну «бронзу».
 
І він сповна виправдав покладені на нього сподівання, з дев’ятої спроби вигравши першу в своїй кар’єрі індивідуальну нагороду ЧС.
 
Не надто, щоправда, веселий вигляд Богдана на п’єдесталі пошани можна пояснити хіба тим, що планетарну «бронзу» він отримав за втішним принципом — після програного півфіналу олімпійському чемпіону-2012 венесуельцю Рубену Лімардо — 4:7.
 
А от його товариш по збірній та сусід по п’єдесталу Роман Свічкар, який у компанії чемпіона світу Янніка Бореля, віце-чемпіона Лімардо, також піднявся на п’єдестал пошани «мундіалю»-2018, виглядав набагато  веселішим, адже одразу на своєму першому дорослому ЧС потрапив у «призи».
 
Відзначимо, що це лише другий в історії українського фехтування випадок, коли одразу двоє наших спортсменів одночасно підкорювали планетарний п’єдестал. Раніше, в 2010-му, в Парижі це вдалося Ользі Харлан та Олені Хомровій.
 
Зрозуміло, що від Харлан медалі очікували й на китайському «мундіалі»-2018. На червневому ЧЄ-2018 в Сербії вона відзначилася командним сріблом, обмежившись лише десятим місцем в індивідуальних змаганнях.
 
Ранній виліт триразової призерки олімпіад на червневому єврофорумі в Нові-Сад багато хто списав на особливості підготовки зіркової спортсменки до майбутнього чемпіонату світу.
 
Утім і в Усі індивідуальний турнір для Харлан пройшов за безмедальним сценарієм, повторивши доволі близько історію місячної давнини, за винятком, хіба що того, що в Китаї Ользі не довелося проходити кваліфікаційний відбір.
 
Посіяна на ЧС-2018 під першим номером, миколаївка розпочала турнірну боротьбу поєдинками на виліт, у першому з яких здолала Маріссу Понич із Канади (15:7).
 
Проте вже в наступному раунді несподівано поступилася 35-й шаблістці планети, місцевій фехтувальниці Яци Шао — 13:15. Загалом жодна з українських шаблісток не змогла пройти далі 1/16 фіналу.
 
Разом із Харлан припинила боротьбу Аліна Комащук, програвши відомій італійці Ірен Веккі (12:15), яка, до слова, на попередньому етапі вибила з розіграшу іншу нашу фехтувальницю — Юлію Бакастову (15:7).
 
Четверта вітчизняна шаблістка Олена Вороніна не змогла подолати сито групового відбору. Тепер, після невдачі в індивідуальному турнірі, наші майстрині шаблі спробують реабілітуватися у командних змаганнях, де, традиційно, вони мають потужні позиції.
 
Серед інших результатів українських фехтувальників в Усі варто відзначити п’яте місце шпажистки Олени Кривицької. До медалі їй не вистачило однієї перемоги, зробити яку їй не дозволила майбутня володарка планетарного срібла — румунка Ана Марі Попеску (11:15). 
 

ВИЗНАННЯ

Щойно завершилися індивідуальні змагання на чемпіонаті світу, Міжнародна федерація фехтування оголосила імена переможців Кубка світу сезону 2018 року.
 
Серед них — і українська фехтувальниця Ольга Харлан, яка стала першою в заліку шаблісток, випередивши росіянку Софію Велику та угорку Анну Мартон.
 
На її рахунку — виграш етапу КС у Сінт-Нікласі, «срібло» етапу в Тунісі та перемога на Гран-прі в Мехіко та Сеулі. Загалом 27-річна миколаївка втретє в кар’єрі стала переможницею Кубка світу.