Сім шкіл у Черкасах отримають по 10 тисяч гривень на учнівські проекти

10.07.2018
Сім шкіл у Черкасах отримають по 10 тисяч гривень на учнівські проекти

За проектами молодих — майбутнє. (Фото з сайта school304.com.ua.)

Черкаси стали першими в Україні, де за рахунок міського бюджету профінансовано учнівські проекти. Отож сім черкаських шкіл отримають по 10 тисяч гривень на втілення корисних для шкільної громади проектів. Серед працелюбних щасливчиків — перша міська гімназія, гуманітарно-правовий ліцей, школи №9, 30, 27, 17 та 3.
 
Про це повідомляє громадська організація Global Office, яка сприяє інформаційній, політичній, економічній, культурній та соціальній інтеграції України у світовий простір і реалізовує, зокрема у Черкасах, проект фінансування учнівських задумок за підтримки Черкаської міської ради.
 
Як розповіли «УМ» у Черкаській міській раді, цього місяця школярі  брали участь у програмі мовних таборів GoCamp, які в місті над Дніпром організовані втретє. Спільно з іноземними волонтерами, котрі охоче працювали у міських школах, учні розробляли ідеї та плани реалізації власних проектів. На завершення роботи таборів шкільні громади проголосували за найкращий із запропонованих проектів. На втілення своїх задумок вони й отримали бюджетні гроші. 
 
Кошти на учнівські проекти   виділені з міського бюджету в рамках першого в Україні партиципаторного бюджетування шкіл, тобто бюджету участі. Завдяки цьому, наприклад, перша міська гімназія планує створити у себе астрономічну лабораторію та придбати телескоп.
 
Як наголошують у Черкаській міській раді, бюджет участі шкіл вже п’ять років успішно працює у навчальних закладах США, Франції, Португалії, Польщі і це дозволяє розвивати юному поколінню основні навички громадянства. Діти вчаться працювати у команді, освоюють лідерські навички, конкурентну гру, компромісний підхід, критичну думку, публічні виступи та самовираження завдяки проведеним проектам. До того ж у самих школах створюється демократична атмосфера, зміцнюється довіра учнів до управління школою, а місто стає рушійною силою для впровадження демократичних змін для молодого покоління України. Тож міська влада сподівається, що все це запрацює і в Черкасах.
 
До речі, цього року в черкаських школах — 1 тис. 370 випускників, серед яких — 34 із золотими та 17 зі срібними медалями. Двоє черкаських випускників — Наталія Мірошник із ФІМЛІ та Богдан Фещенко зі школи №19 — отримали 200 максимальних балів за результатами зовнішнього незалежного оцінювання з хімії. А загалом у цьому навчальному році учні випускних класів вибороли для міста 18 призових місць на всеукраїнських олімпіадах із різних дисциплін та Всеукраїнському конкурсі — захисті науково-дослідницьких робіт Малої академії наук України.