Чемпіонат світу з футболу полишили всі неєвропейські команди

10.07.2018
Чемпіонат світу з футболу полишили всі неєвропейські команди

Пройти хорватів на шляху до півфіналу домашнього «мундіалю» збірна Росії не змогла. (Фото з сайта sportnew.site.)

«Чемпіонат світу перетворився на чемпіонат Європи», — так після завершення чвертьфіналів на «мундіалі»-2018 в Росії охарактеризував стан справ на турнірі знаний у минулому форвард збірної Англії Гарі Лінекер.
 
Передбачувана поразка уругвайців збірній Франції, малопрогнозоване фіаско бразильців від збірної Бельгії — і на планетарному форумі більше не залишилося неєвропейських збірних.
 
Певною мірою здивували й співвітчизники Лінекера, котрі вперше майже за три десятиліття пробилися до півфіналу «мундіалю». Утім, здається, найбільше «чвертьфінального шуму» наробила звитяга хорватів над збірною-господаркою.
 
В основний та додатковий час збірні не змогли виявити сильнішого, а коли справа дійшла до післяматчевих пенальті, то фортуна посміхнулась команді Хорватії. Одразу після гри привітати «картатих» зі знаковою перемогою до їхньої роздягальні прийшла президент країни Колінда Грабар-Кітарович, яка за російсько-хорватським протистоянням спостерігала з віп-ложі сочинського стадіону «Фішт», перебуваючи там у компанії президента ФІФА Джані Інфантіно та прем’єр-міністра РФ Дмитра Медведєва.
 
Епічно відсвяткували перемогу над командою Станіслава Черчесова екс-динамівці Домагой Віда та Огнєн Вукоєвич (останній, до слова, провівши наприкінці своєї ігрової кар’єри рік у московському «Спартаку», напередодні ЧС-2018 отримав посаду скаута в тренерському штабі збірної Хорватії). На своїй сторінці в соцмережі хорвати записали відеозвернення до українців, у якому з вигуком «Слава Україні!»  подякували за підтримку й вимовили (російською мовою), що ця перемога «була за Україну і «Динамо». 
 
«Того вечора кожен з українців, певно, був трохи хорватом», — відзначив президент Федерації футболу України Андрій Павелко.
 
Щоправда, слова подяки, котрі екс-динамівці виголосили українським шанувальникам футболу, не на жарт обурили росіян, змусивши їх скаржитися на хорватів до ФІФА за «прояви націоналізму» та «провокацію широкої громадськості». Посилаючись на 54-ту статтю дисциплінарного кодексу ФІФА, росіяни вимагали для «збурювачів громадського  спокою» двоматчевої дискваліфікації та грошового штрафу. Утім після детального вивчення відеоматеріалу  у ФІФА вирішили обмежитися усним попередженням, відзначивши, що дії членів хорватської збірної не відповідали принципам «чесної гри».
 
«Це було не політичне послання, а просто подяка за підтримку з боку України, де ми багато років грали», —роз’яснив згодом Віда.
 
Загалом, росіяни не змогли спокійно прийняти цю поразку і опустились до такого, що навіть місцеві журналісти, котрі обіймають посади у поважних ЗМІ, вдалися до антихорватської істерії, наперед прописуючи негативні сценарії для футбольних гостей у столиці Росії. «Відео Віди і Вукоєвича призвело до антихорватських піснеспівів у центрі Москви. Ось як усе зазвичай починається... Уявіть, хорватські фани більше не почуватимуться безпечно в Росії, незважаючи на те, що добре проводили час тут до цього. І це просто через те, що хтось дурний зробив щось дурне», — сказав журналіст сайта УЄФА Артур Петросян.
 
Звісно, без господарської збірної кінцівка «мундіалю» вже не виглядає настільки привабливо для росіян. Як-то кажуть, спортивна складова змагань тепер матиме для них другорядне значення. 
 
* * *
Хай там як, а першими путівку до 1/2 фіналу вибороли віце-чемпіони Європи-2016 — французи, які впевнено переграла уругвайський колектив на чолі з грізними форвардами Кавані та Суаресом (2:0). До цього доля тричі зводила опонентів на чемпіонатах світу, й жоден iз попередніх трьох матчів не приносив французам успіху. Зрештою, підопічні Дідьє Дешама — до слова, капітана «триколірних» на тріумфальному для них домашньому ЧС-1998 — порушили цю тенденцію.
 
Протистояти французам у півфіналі буде молода й амбітна команда Бельгії, якій вдалося відправити у «футбольний нокаут» головних фаворитів турніру — зіркову збірну Бразилії.
 
«Пентакампеони» знову не виправдали сподівань своїх уболівальників, удруге поспіль завершивши боротьбу за Кубок світу на півфінальній стадії. Зірковий Неймар повертається додому ні з чим, одночасно прощаючись й зі сподіваннями на здобуття цього року омріяного «Золотого м’яча».
 
«Можу сказати, що це найсумніший момент у моїй кар’єрі. Біль дуже сильний. Тому що ми знали, що можемо пройти далі і написати свою історію. Але не цього разу. Важко знайти сили знову грати в футбол. Але я впевнений, що Бог дасть мені сили, щоб протистояти будь-якій пере­шкоді. Я дуже радий бути частиною своєї команди, пишаюся усіма. Наша мрія не збулася, але ми не зупинимося», — написав Неймар на своїй сторінці в Instagram.
 
А от збірна Бельгії крокує далі і втретє у своїй історії зіграє у півфінальному матчі світової першості. Команда, де перші скрипки грають талановиті представники молодого покоління бельгійського футболу — Еден Азар із «Челсі», Кевін Де Брюйне з «Манчестер Сіті» та Ромелу Лукаку, котрий грає за «Манчестер юнайтед», єдиною з усіх учасників російського «мундіалю» здобула перемоги в усіх зіграних нею на турнірі поєдинках. 
 
Багато хто вважає, що саме в півфінальній парі Бельгія — Франція «приховується» майбутній переможець «мундіалю». Утім явного фаворита на нинішньому чемпіонаті все ж немає. 
 
На тлі блідого виступу на ЧС-2018 разом з їхніми збірними головних футбольних зірок планети — Мессі, Роналду та Неймара — на російському «мундіалі» яскраво проявився бомбардирський талант форварда «левів» та лондонського «Тоттенхема» Гарі Кейна, котрий у Росії вже забив шість м’ячів, неабияк простимулювавши серйозний турнірний стрибок своєї національної команди.
 
І хоча в півфіналі проти шведів він відзначитися не зміг, вихід англійців до півфіналу «мундіалю» дає Кейну ще один шанс випередити національну легенду Гарі Лінекера за кількістю забитих голів на одному чемпіонаті світу. Забивши ударами головою по голу в кожному таймі, представники Туманного Альбіону вперше за останні 28 років пробилися до 1/2 фіналу ЧС. 
 
Підбиваючи ж спортивні підсумки чверть­фінальних поєдинків, можна констатувати, що володарем світової корони вчетверте поспіль стане європейська збірна. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат світу. «Плей-оф». 1/4 фіналу.
 
Уругвай — Франція — 0:2 (Варан, 39; Грізманн, 60),
 
Бразилія — Бельгія — 1:2 (Аугусто, 79 — Фернандіньо, автогол, 13; Де Брюйне, 31),
 
Швеція — Англія — 0:2 (Магуайєр, 30; Аллі, 59),
 
Росія — Хорватія — 2:2 (по пен. — 3:4; Черишев, 31; Фернандес, 115 — Крамарич, 39; Віда, 101).
 
У півфіналах зіграють: Хорватія — Англія, Франція — Бельгія.