У Британії підтвердили факт отруєння «Новачком» пари із Еймсбері

06.07.2018
У Британії підтвердили факт отруєння «Новачком» пари із Еймсбері

Поліція перед будинком, де сталось отруєння.

Знову двоє людей — 44-річна Дон Стерджесс та 45-річний Чарлі Роулі — були отруєні нервово-паралітичною речовиною «Новачок», повідомило поліцейське управління графства Уїлешир.

Інцидент стався ще минулої суботи. Обоє постраждалих перебувають у критичному стані в лікарні. Їх знайшли непритомними у будинку в Еймсбері. Першою була шпиталізована жінка, а через кілька годин з такими ж симптомами до лікарні був доставлений і чоловік.

Цікаво, що містечко Еймсбері розташоване лише за 15 кілометрів від Солсбері, де у березні цього року з допомогою того ж таки «Новачка» були отруєні колишній полковник російської розвідки Сергій Скрипаль та його донька Юлія.

Розслідуванням справи займається контртерористичний підрозділ Скотланд-Ярду. Ось що повідомив пресі один iз його керівників Ніл Бейсу: «Ознайомившись iз результатами аналізів зразків отрути, ми можемо стверджувати, що обидва потерпілі були уражені нервово-паралітичною речовиною «Новачок». «Новачком» були отруєні і Сергій Скрипаль та його донька Юлія. Ми, однак, наразі не знаємо, чи був використаний «Новачок» з однієї і тієї ж партії чи з партій, виготовлених у різний час».

У поліції кажуть, що в минулому потерпілих не було нічого такого, що змушувало б припускати, ніби пару отруїли умисне, вважають у поліції. Ніл Бейсу додав, що предметів, через які відбувся контакт з отрутою, поки не знайшли. Наразі слідчі складають детальну мапу пересування пари у години до отруєння і застерігають жителів цієї місцевості не підбирати та не торкатися невідомих предметів.

У поліції кажуть, що спершу запідозрили, ніби пара вжила заражений героїн чи кокаїн. Проте аналізи у військовій лабораторії «Портон Даун» показали, що обоє постраждали від «Новачка».

Як зазначає кореспондент Бі-Бі-Сі з питань безпеки Ґордон Корера, найвірогіднішою є гіпотеза, що це були залишки того «Новачка», яким у березні цього року отруїли Сергія та Юлію Скрипалів.

Інцидент із парою у Ейм­сбері дуже стривожив британську громадськість. З іншого боку, він може дати слідству нові зачіпки в розслідуванні отруєння Скрипалів. Міністр внутрішніх справ Британії Саджид Джавід учора скликав термінове засідання урядового комітету «Кобра». Напередодні він заявив, що «робочою теорією є те, що цей інцидент був випадковим, а не новим нападом, подібним до того, який скоїли на Сергія і Юлію Скрипаль на початку цього року».

Нагадаємо, Британія звинуватила в отруєнні батька та доньки Скрипалів Росію. Британські й незалежні лабораторії встановили, що Скрипалів отруїли нервово-паралітичною речовиною «Новачок», розробленою в СРСР. Отруєння екс-розвідника спричинило загострення дипломатичної кризи між Росією та Заходом. Більше сотні російських дипломатів вислали країни Заходу.

Посол Росії в ООН Василь Небензя заявив, що Москву звинуватили у злочині, але не надали доказів. Він зазначив, що головна мета Великої Британії — «дискредитувати» Росію.

Російські ЗМІ з ентузіазмом зустріли повідомлення про нове отруєння «Новачком», мовляв, у вас там казна що відбувається, а ви звинувачуєте нас.

Навіть ліберальний російський інтернет-портал новин Gazeta.ru учора подав новину про новий випадок отруєння під тріумфальним заголовком «Потужний удар по справі Скрипалів».

Але ж на справу можна поглянути і під іншим кутом: російська розвідка знову отруїла, але тепер уже зовсім не винних, щоб звинувачення у першому цілеспрямованому отруєнні здавалися якомога абсурднішими.