Зі злісних неплатників аліментів стягнули 1,8 млрд. гривень боргів перед дітьми

03.07.2018
Ухилятися від сплати аліментів своїм дітям — це не тільки ганебно, а й тягне за собою покарання. Злісні неплатники мають усвідомити це. Адже оновлене українське законодавство не залишить несумлінним батькам можливості й далі ухилятися від аліментів.
 
Як повідомляє Міністерство юстиції, лише з початку року на користь дітей стягнуто 1,8 млрд. гривень.
 
До 118 тисяч неплатників застосовано обмеження: заборона на виїзд за кордон, на керування автомобілем, користування зброєю і полювання. 9,8 тисячi боржників оголошено в розшук.
 
Також відкрито реєстр боржників аліментів, які мають заборгованість понад три місяці, до якого внесено майже 200 тисяч боржників. У кожному регіоні оприлюднено #ДошкиГаньби злісних неплатників аліментів. Сформовано окремі групи виконавців, робота яких сфокусована на виконанні судових проваджень саме з виплати аліментів.
 
«У Києві з початку року на користь дітей стягнуто майже 114 мільйонів гривень, — каже начальник Головного територіального управління юстиції у місті Києві Станіслав Куценко. — Відома вже історія про власника автомобіля «Феррарі», який, маючи гроші й живучи у розкоші, ігнорував судові приписи і не давав жодної копійки власній дитині. Нині дорога автівка конфіскована.
Найближчим часом елітний спорткар буде виставлений на аукціон нашої системи торгів арештованим майном «OpenMarket», а кошти від його реалізації підуть на погашення боргу перед дитиною. Буквально минулого місяця мали ще один випадок, який реально вражає. У Києві чоловік погасив багаторічну заборгованість, яка сягала — ви тільки вдумайтеся в цю цифру — 2 мільйони 176 тисяч гривень». 
 
Сьогодні у Верховній Раді планують розглянути другий пакет законопроектів  проекту #ЧужихДітейНеБуває.
 
Станіслав Куценко розповів про ключові новації, які передбачені в законопроекті № 8296 щодо подальшого посилення відповідальності за несплату аліментів.
 
Зокрема, буде запроваджено штрафи для аліментників від 20% до 50% від суми накопиченого боргу; запущено систему автоматизованого арешту коштів аліментників; передбачено позбавлення посад чиновників-аліментників, борг яких понад 12 місяців, та кримінальну відповідальність для осіб, які ухиляються від суспільно корисних робіт; буде дозволено виїзд за кордон дітям строком до одного місяця без дозволу батька або матері-аліментника.
 
Окрім каральних заходів, законопроект передбачає й заохочення для сумлінних батьків.
 
Наприклад, спрощення порядку виїзду дитини за кордон iз тим iз батьків, який проживає окремо, але добросовісно виконує свої батьківські обов’язки, та пільги і преференції для батьків, які, окрім вчасної сплати аліментів, витрачають додаткові кошти на гуртки, навчання, спортивні секції. Також буде відмінено оподаткування аліментів від батьків-нерезидентів.