Органічне виробництво стає пріоритетним напрямом українського аграрного сектору

13.06.2018
Органічне виробництво стає пріоритетним напрямом українського аграрного сектору

Овочі та фрукти поки що займають лише трохи більше двох відсотків у вітчизняному органічному господарстві. (Фото з сайта ukr.segodnya.ua.)

На тематичному міжнародному «круглому столі», що відбувся минулого тижня,  підтверджено екологічний акцент у подальшому розвитку вітчизняного сільського господарства.
 
Сьогодні органічне виробництво вже створює нові робочі місця у низці суміжних галузей, пов’язаних з агросектором.
 
Завдяки виробництву органічних харчових продуктів в Україні розвивається й виробництво необхідних технологічних елементів: органічного насіння, дозволених стандартами органічного виробництва засобів захисту рослин, біологічних препаратів боротьби зі шкідниками та хворобами рослин і тварин, кормів та кормових добавок.
 
Велику роль тут  відіграє й українська аграрна наука. Розширюються також маркетингова та консультативна діяльність.
 
На думку заступника міністра аграрної політики Олени Ковальової, Україна вже стала невід’ємною складовою глобального ринку органічної продукції, задовольняючи відповідний попит багатьох країн. 
 
Виробництво української органічної продукції активно диверсифікується. Поряд із вирощуванням органічних зернових (а наша країна входить до першої десятки країн світу за площею сертифікованих органічних земель під зерновими), розвиваються також органічне садівництво та переробка, виробництво молочної та м’ясної продукції.
 
А доопрацьований «органічний» законопроект з асоціаціями, експертами, громадськістю та за підтримки кількох міжнародних проектів, після прийняття Верховною Радою, дозволить чітко визначити ті позиції, які на сьогодні ще залишаються поза зоною нормативного регулювання.
 
Зокрема, маються на увазі системи контролю та реєстрації, а також можливість надання державної підтримки виробникам органічної продукції.
 
Нагадаємо, у квітні парламент прийняв у першому читанні проект Закону «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції». За інформацією FiBL та IFOAM («Світ органічного сільського господарства.
 
Статистика та тренди 2018»), рік тому в Україні нараховувалось 294 господарства, що отримали статус «органічних», а загальна площа сільськогосподарських земель, обробіток яких здійснювався з дотриманням принципів органічного виробництва, склала 381,2 тисячі гектарів (0,9 відсотка від загальної площі земель сільськогосподарського призначення в Україні), з яких 91,6 тисячі перебували у перехідному періоді. Також в Україні сертифіковано 550 тисяч гектарів дикоросів.
 
Майже половина сільськогосподарських угідь України, сертифікованих як органічні, зайняті під вирощуванням зернових (45,4 відсотка). Понад 18 відсотків таких угідь займали олійні і ще 5,3 відсотка — бобові. На овочі та фрукти припадало, відповідно, 1,6 та 0,7 відсотка таких угідь.