На домашньому «мундіалі» російські футболісти готові до героїчних «подвигів»

13.06.2018
На домашньому «мундіалі» російські футболісти готові до героїчних «подвигів»

На чемпіонаті світу в Росії перед головним тренером збірної Німеччини Йоахімом Льовом (праворуч) стоятиме непросте завдання захистити чемпіонський титул. (Фото з сайта www.dfb.de.)

Останнім часом часто звучить вислів: спорт поза політикою. Але величезна кількість політичних заяв та коментарів, які так чи інакше стосуються чемпіонату світу з футболу в Росії, викликають абсолютно інші думки. Приміром, ветеран українського тенісу Сергій Стаховський вважає, що спорт це і є політика, причому на найвищому рівні.
 
Яскравим підтвер­дженням його слів можуть служити біографії відомих у минулому спортсменів, які нині ведуть активну політичну діяльність. Так, приміром, «вічний» чемпіон світу з боксу Віталій Кличко, прізвище котрого днями внесли до Міжнародного залу боксерської слави, нині займає пост київського градоначальника.
 
Знаний за виступами в київському «Динамо» та італійському «Мілані» грузин Каха Каладзе сьогодні очолює мерію Тбілісі, а легендарного форварда того ж таки «Мілана» Джорджа Веа нещодавно обрали президентом Ліберії. Тож, без сумніву, в найближчий місяць, з початком футбольного «мундіалю» в Росії, варто очікувати неабиякого пожвавлення в політичному житті.
 
Вочевидь на такому розпеченому політичному тлі спортивна складова ЧС-2018 з футболу перебуватиме в затінку, проте, думається, повністю відійти цій важлитій футбольній події на другий план не дозволять головні дійові особи змагань. За винятком хіба що збірної Італії на чолі з зірковим Джанлуїджі Буффоном, котра не пробилася до фінальної частини турніру, та колоритного форварда збірної Швеції Златана Ібрагімовича, повернення котрого до національної команди так і не відбулося, на «мундіалі» в Росії зіграють усі найкращі футболісти та команди сучасності.
 
Головна увага приймаючої сторони прикута , в першу чергу, до зіркових лідерів команд-суперниць збірної Росії у групі А — єгиптянина Мохамеда Салаха та уругвайця Луїса Суареса. До слова, молодий захисник російської збірної Ілля Кутєпов заявив, що знає способи нейтралізації грізних форвардів.
 
Для Салаха у центрального оборонця московського «Спартака» в запасі є прийом «реаліста» Серхіо Рамоса, котрим він вивів із ладу єгипетського нападника «Ліверпуля» у київському фіналі Ліги чемпіонів.
 
А в протидії з Суаресом, не виключає росіянин, за потреби, він може й укусити опонента — власне, так само, як це зробив Луїс на ЧС-2014 з італійцем К’єлліні. Словом, аби не зганьбитися перед власними уболівальниками — а збірну Росії як фаворита домашнього турніру ніхто не розглядає — підопічні Станіслава Черчесова, схоже, готові на різні «подвиги».
 
Їдуть до Росії й інші футбольні зірки. Кріштіану Роналду зі збірною Португалії підтверджуватиме на ЧС-2018 високий статус чинного чемпіона Європи. Ліонель Мессі у складі аргентинської збірної прагнутиме реваншу за фіаско німцям у фіналі минулого «мундіалю». А бразилець Неймар та К° спробують перервати серію невдач, через які найтитулованіша національна команда планети не може виграти «мундіаль» після 2002 року. На думку знаного іспанського плеймейкера Андреса Іньєсти, саме збірні Бразилії, Аргентини, а також Франції та Німеччини є головними фаворитами чемпіонату світу-2018.
 
Цікаво, що французька збірна, як свідчить маркетингова статистика, буде найдорожчою командою на російському «мундіалі». Вартість її гравців, серед яких Поль Погба, Антуан Грізманн, Кіліан Мбаппе, на футбольному ринку нині становить більше 12 мільярдів євро. Хоча, як відомо, у футбол грають не гаманці, набиті грошима, а живі люди. При цьому, аби мінімізувати вплив людського фактору на долю поєдинків, ФІФА використовуватиме в дії революційну систему відеоповторів. У суперечливих випадках головний арбітр матчу зможе скористатися матеріалами, котрі фіксуватимуть 35 відеокамер. «Ми не можемо допустити, аби на чемпіонаті світу потенційна помилка рефері мала серйозні наслідки», — наголосив президент ФІФА Джанні Інфантіно.