Більшість експонатів 30-ї міжнародної сільгоспвиставки у Києві знайшли покупців

12.06.2018
Більшість експонатів 30-ї міжнародної сільгоспвиставки у Києві знайшли покупців

Заводчики племінної худоби оформили живі експонати виставки в національному стилі.

На столичній Виставці досягнень народного господарства минулого тижня проходила найбільша агропромислова виставка в Україні та Східній Європі «Агро-2018». Особливістю її стало небувале представництво виробників агротехніки: понад тисяча триста учасників, як вітчизняних, так і зарубіжних, цього року презентували саме новинки сільськогосподарської техніки та устаткування. Одночасно діяло дванадцять спеціалізованих виставок. Сільгосптехніку представили «ЕкспоАгроТех», сільгосп­транспорт — «Агро-Транспорт і логістика», сектор аграрного будівництва — AgroBuildExpо.
 
Щорічна агровиставка вкотре стала ефективною платформою для вдосконалення виробництва, впровадження інновацій, презентацій новинок у всіх сферах агропромислового комплексу України, діловим заходом, який відкриває можливості для співпраці з лідерами світового аграрного сектору, майданчиком для діалогу між приватним бізнесом і дер­жавою, асоціаціями та іноземними представниками. Чимало відомих вітчизняних виробників техніки, наприклад «Велес-Агро» та завод Кобзаренка, більшість виставкових експонатів продали «з вітрини», одразу по закінченні форуму відправивши привезену техніку в господарства. Українська агрофірма «Спектр» як дилер презентувала техніку для обробки землі одночасно з декількох країн — Італії, Німеччини, Болгарії, Данії та Албанії. Найбільшим інтересом користувався  інноваційний данський обприскувач HARDI TWIN, який ефективно працює навіть при сильному вітрі.
 
Він же очолює рейтинг найлегших, залишаючи меншу колію на полі і менше утрамбовуючи ґрунт. А це для сучасних землеробів Європи останніми роками стало чи не основною проблемою, змусивши інженерів думати не лише про потужність, а й про вагу новітніх агрегатів. Серед техніки для перевезень популярністю користувався самоскид HOWO A7 китайської державної автомобілебудівної компанії Sinotruk, яку представила українська компанія «АГСОЛКО Україна». 
 
На виставці «Агро-2018» відбувся також перший аукціон живих тварин, зокрема дрібної рогатої худоби та собак-пастухів. У ньому взяли участь найкращі українські заводчики, зокрема ті, які займаються розведенням племінного поголів’я кіз. Фермерське господарство «Тетяна-2011» зі Згурівського району Київщини виставило на аукціон племінних цапів зааненської та альпійської порід, яких після завершення процедури торгів вигідно продали. Так само успішно представили результати своєї племінної роботи на виставці СФГ «Бах і сім’я» та ТОВ «Ясногородська страусова ферма» з Макарівського району, ТОВ «Агрофірма «Колос», ТОВ «Сквира Агро» Сквирського району, ДП «Чайка» Бориспільського району; ДП «Дослідне господарство «Шевченківське» Тетіївського району.
 
Не обійшлося й без традиційної ложки дьогтю. Група компаній «АІС» iз розмахом презентувала на київській виставці новинку російського автопрому — «УАЗ Профі», автомобіль, який виробляють на Ульяновському автозаводі і який традиційно тестує сам президент РФ Володимир Путін. Як вдалося з’ясувати агенції УНН, незважаючи на збройний конфлікт iз Росією і обмежувальні санкції Ради нацбезпеки, російські УАЗ, як і заборонені російські автобуси «ПАЗ», відкрито продаються в Україні завдяки групі компаній «АІС» і пов’язаним iз нею юридичним особам, підконтрольним народному депутату України від групи «Відро­дження» Дмитру Святашу і його партнеру Василю Полякову. Менеджер iз продажів компанії розповів, що авто були завезені в Україну з Росії недавно як пробна партія, аби подивитися, чи користуватимуться вони попитом. Помітивши, що оператор УНН веде відеозйомку, невідомий чоловік з обслуги стенду почав погрожувати журналістам, намагаючись силою перешкодити роботі журналістів. Утiм після зупинки зйомки, представник дилерів повідомив, що санкції РНБО застосовуються проти конкретної юридичної особи, тож, на його переконання, гордість російського автопрому й особисто В. Путіна й надалі може бути у вільному доступі на українському ринку...
 
Залишається сподіватися, що якщо не державні спецслужби, то розвиток вітчизняної промисловості таки забезпечить її конкурентоздатність на тлі «запорєбриковської» принаймні на власному ринку.