Після пожежі в Чорнобилі на Ірдинському торфовищи почали патрулюваняя квадрокоптерами

08.06.2018
Після початку пожежі у лісах Чорнобильської зони черкаські надзвичайники взяли під свій пильний контроль 7375 гектарів Ірдинського торфовища, яке розташоване у старому руслі Дніпра, неподалік міста Сміли, і тягнеться на 44 кілометри. Тут тепер літають сторожі-квадрокоптери.
 
Таке патрулювання — не випадкове. Адже торік торфовище горіло та тліло так довго, що рятувальники гасили його кілька тижнів поспіль у неймовірно важких умовах.
 
«На те, аби вгамувати пожежу, було витрачено більше  мільйона гривень із бюджету країни, наші люди страшенно втомилися й виснажилися, адже боротися зі стихією довелося більше місяця», — розповідає «Україні молодій» Костянтин Проценко, речник головного управління ДСНС у Черкаській області.
 
«Надзвичайники» за допомогою квадрокоптера детально оглянули торфовища, провели заміри температури торфу на різних глибинах його залягання, а також перевірили бойову готовність наявних сил та засобів місцевих пожежних команд.
 
Будь-яка пожежа, наголошує Костянтин Проценко, це наслідок діяльності людини. Тож добре, що нарешті місцеві органи влади зрозуміли, що пильнувати на своїй землі, в першу чергу, треба самим. Бо ще минулого року вони вважали, що це проблема лише ДСНС. 
 
«Торік довелося навіть підключати Черкаську райдержадміністрацію та ОДА, аби добитися того, щоб місцеві органи влади роз’яснювали своїм людям, які традиційно збирають там гриби та ягоди, ловлять рибу, що до пожежі може призвести не лише кинутий недопалок чи розведене вогнище, а й забута пляшка, яка під час спеки стає на сонці лінзою, від якої може спалахнути вогонь», — каже Костянтин Проценко.