Новий чемпіонат у прем'єр-лізі розпочнеться одразу з чотирма клубами-новачками

08.06.2018
Новий чемпіонат у прем'єр-лізі розпочнеться одразу з чотирма клубами-новачками

Потрапивши до ПЛ, окрім кубкових спарингів, матиме тепер чернігівська «Десна» й досвід зустрічей із «Динамо» в чемпіонаті країни. (Фото УНІАН.)

Такого, щоб на переправі, в міжсезоння, склад учасників найсильнішої ліги України змінився на третину, — в історії вітчизняного футболу ще не було. Утім чому дивуватися, бізнес, як-то кажуть, диктує свої правила. 
 
Будучи ніби візитною карткою свого власника, професіональний футбольний клуб у нашій країні значною мірою, якщо не цілком і повністю, залежить від його фінансового благополуччя та стійкості.
 
А, як відомо, українська економіка нині переживає свої далеко не найкращі часи.
 
Дивлячись на фінансові справи одеського «Чорноморця», котрий задля того, аби розрахуватися з боргами, виставляє на аукціон свій стадіон, зовсім нескладно пояснити виліт «моряків» із прем’єр-ліги.
 
Утім у клубі сподіваються, що в сезоні-2019/2020 одеська команда знову гратиме серед футбольної еліти країни.
 
Водночас майбутнє двох інших невдах попереднього чемпіонату країни — «Сталі» та «Зірки» — взагалі залишається невизначеним. Подейкують, що обидва колективи можуть припинити своє існування.
 
На цьому тлі продаж бразильця Фреда з «Шахтаря» до «Манчестер юнайтед» за рекордні для українського футболу 60 мільйонів євро виглядає чимось неосяжним.
 
Але, слід визнати, «блиск» та «злидні» були й залишаються невід’ємними атрибутами людського життя.
 
В умовах, коли український футбол перебуває в зоні серйозної турбулентності, справжнім дивом виглядає поповнення прем’єр-ліги одразу чотирма новими членами.
 
Призери минулої першості в першій лізі — «Арсенал-Київ», «Полтава», «Десна», а також «Львів», який після об’єднання з «Вересом» здійснив карколомний стрибок із другого до вищого дивізіону, — всі вони фігурують в оприлюдненому прем’єр-лігою календарі першого кола наступного сезону.
 
І нехай у вчорашніх представників першої ліги існують невирішені питання з відповідністю їхніх клубних арен регламенту УПЛ (йдеться про відсутність на футбольних полях підігріву), атестат від ФФУ для участі в найсильнішій першості країни всі вони отримали.
 
Так само процедуру елітного ліцензування пройшов у Національній федерації й «Львів», хоча юридично завершеною його рокіровка з «Вересом» вважатиметься лише після схвалення УЄФА.
 
Тим часом у прем’єр-лізі вже розпочали активно готуватися до старту нового сезону, котрий уже традиційно в Україні відкривається матчем за Суперкубок.
 
Як і в попередні роки, господарем цього поєдинку, в якому 21 липня знову зійдуться «Шахтар» та «Динамо», виступить Одеса. А вже наступного дня відбудуться перші матчі XXVII чемпіонату України.
 
Регламент головного турніру країни залишиться незмінним, хоча вітчизняна футбольна спільнота й прагне якнайшвидше повернутися до старого формату «16 команд — два кола». Але, як заявляють вітчизняні футбольні функціонери, таких можливостей у «гри номер один» в Україні наразі немає.