Збір врожаю полуниці в Польщі під загрозою: з України не прибули «комбайни»

06.06.2018
Польські плантатори скаржаться, що багато полуниці — орієнтовно 40 відсотків врожаю, залишиться в полі незібраною.
 
Самі поляки неохоче погоджуються на таку роботу, тож зазвичай виручали працівники з-за східного кордону, передусім з України.
 
Нині ж в українців є проблеми з в’їздом до Польщі, — наголошує в розмові з Польським радіо президент Національної асоціації виробників овочів і фруктів.
 
Анджей Ґайовнічек зазначає, що не тільки врожай полуниці (або, як кажуть поляки, трускавки), а й також вишні та малини перебуває під загрозою.
 
А все через зміни, які введено в адміністративно-правових нормах.
 
«Працівники з України дуже довго чекають на візи, натомість на основі біометричних паспортів їх не впускають до Польщі, оскільки за ними можуть в’їздити лише туристи. Проте, згідно з законом, власники цих паспортів також, протягом трьох місяців, можуть працювати. Польській економіці це дуже допомогло б», — переконує Анджей Ґайовнічек.
 
Польські плантатори звертаються до митних служб ліберальніше ставитися до працівників з України. Вони очікують, що уряд піде назустріч і таки змінить правила.
 
До речі, звичайні поляки доброзичливо налаштовані щодо східних сусідів. Аж 85% із них позитивно або нейтрально ставляться до громадян України.
 
Це пов’язано з переконанням, що українці не відбирають у поляків роботу. Такі побоювання має тільки кожен дев’ятий опитаний поляк, — йдеться у дослідженні «Барометр трудової імміграції — І півріччя 2018 року».
 
Як інформує тижневик «Впрост», водночас кожен третій поляк вважає, що українці у Польщі впливають на зменшення зарплат.
 
Експерти фірми Personnel Service звертають увагу, що вже нині працівники з України зароблять так само, як поляки. А через кадровий дефіцит кожен четвертий польський роботодавець готовий платити українцю більше, ніж поляку.
 
«Уже певний час зарплати поляків та українців подібні. Той час, коли українцям платили менше, минув, що пояснюється простим фактом. Попит на працівників зі Сходу швидко зростає, а тому працедавці мусять пропонувати їм привабливі умови. Все частіше також, крім зарплатні, працедавці пропонують українцям різні вигоди, такі, як житло, інтернет та перевезення на роботу, що додатково впливає на збільшення їхньої справжнього заробітку», — говорить Кшиштоф Інґльот, президент Personnel Service.