Від початку цього року на водоймах України загинули понад 300 людей

05.06.2018
Від початку цього року на водоймах України загинули понад 300 людей

Школяр із Черкащини Сашко Кажукало врятував від утоплення 21-річну Ірину Таран. (Фото надане прес-службою управління ДСНС у Черкаській області.)

На Черкащині восьмикласник Сашко Кажукало врятував від утоплення 21-річну Ірину Таран. Трапилося це у місті Шпола на водоймі Червоний став. 
 
Після школи восьмикласник Сашко з трьома друзями скупалися на ставку і пішли додому, розповідає «Україні молодій» речник управління ДСНС у Черкаській області Костянтин Проценко.
 
Дорогою хлопці зустріли схвильовану жінку, яка перелякано повідомила: «Там дівчина тоне!»
 
Підлітки, не гаючи часу, одразу побігли до водо­йми й побачили, як дівчина, з останніх сил, випірнула на поверхню води десь приблизно за 15-20 метрів від берега. 
 
Сашко каже, що в ту мить він ні про що не думав, бігом роздягнувся, кинув портфель, телефон і кинувся у воду. Підплив до шокованої дівчини, взяв її за шию, аби вона не потягнула його самого на дно, а тоді поплив до берега, де вже чекали друзі. На березі хлопці заспокоїли перелякану дівчину, яка переживала сильний емоційний стрес.
 
Друзі Сашка хвалять його і кажуть, що не кожна людина здатна у такі хвилини миттєво прийняти рішення і здійснити такий героїчний вчинок.
 
Урятована Ірина пригадує, що запливла на глибину і почала захлинатися водою. Кликала на допомогу, але ніхто її не чув.
 
За порятунок дівчини Олександра Кажукала управлінням ДСНС у Черкаській області висунуто на участь у Всеукраїнській акції «Герой-рятувальник року».
 
Не всі схожі випадки, які трапляються на водоймах, закінчуються так щасливо. Приміром, у селі на Рівненщині втопився дворічний хлопчик, доки батьки відпочивали у кафе; на Тернопільщині у селі Перепельники — семирічний хлопчик; у Кременчуці під час риболовлі — батько та 11-річний син...
 
Із початку цього року на водоймах країни — понад 300 загиблих, з них тільки у травні — 118 випадків, констатують у прес-службі ДСНС України.
 
Фахівці Служби порятунку зазначають, що найпоширенішою причиною нещасних випадків на воді є не дотримання елементарних правил безпечної поведінки — купання в не обладнаних для цього місцях та в нетверезому стані, а ще те, що дорослі залишають маленьких дітей без нагляду поблизу місць із підвищеним рівнем небезпеки або ж дозволяють дітям старшого віку самостійно відвідувати водойми.