Завдяки новій методиці SOCTA Нацполіція за чотири місяці «прикрила» 118 ОЗУ

05.06.2018
Аби протидіяти бандитам, Нацполіція України вчиться у зарубіжних колег і реалізує практичну частину методології SOCTA.
 
Про це йшлося на «круглому столі» за участю голови Нацполіції Сергія Князєва, начальника кримінальної поліції В’ячеслава Аброськіна з керівником операційного департаменту Консультативної місії ЄС (КМЄС) Удо Моллером та радником із питань кримінальних розслідувань організованої злочинності КМЄС Паулюсом Клікунасом.
 
Наразі Нац­поліція є єдиним правоохоронним органом, який займається практичною розробкою цієї методології.
 
Під час зустрічі було обговорено протидію організованій злочинності в Україні, зокрема, силами Нацполіції.
 
За словами першого заступника голови В’ячеслава Аброськіна, за чотири місяці 2018 року поліцейські виявили, задокументували та припинили злочинну діяльність 118 організованих злочинних груп та організацій. 
 
«У порівнянні, за аналогічний період минулого року — це вже вдвічі більше. Злочинні угруповання адаптують свою діяльність з урахуванням змін у середовищі. Багато видів злочинної діяльності стають дедалі складнішими. Тому з метою виявлення, документування та протидії суспільно небезпечним організованим злочинним групам та злочинним організаціям було створено спеціальний підрозділ — Департамент стратегічних розробок», — зазначив В’ячеслав Аброськін.
 
На сьогодні цей підрозділ укомплектований на 40%, набір до його лав триває. Проте він вже розпочав свою діяльність із протидії ОЗГ. Робота підрозділу будується на постійній взаємодії з управлінням кримінального аналізу. 
 
У Нацполіції триває практична частина розроблення методології SOCTA. Вона є аналітичним документом із висновками та пропозиціями, який базується на даних щодо діяльності конкретних організованих груп та злочинних організацій, а також враховує тенденції поширення сфер злочинності та злочинної діяльності.
 
Відтак менше ніж за два місяці поліцейськими внесено до системи інформацію про діяльність 654 організованих груп та злочинних організацій, а також 369 сфер і напрямків злочинної діяльності по регіонах та в державі загалом.
 
Пан Удо Моллер зазначив, що європейські партнери готові допомогти українським правоохоронцям в імплементації цієї програми.
 
«Вважаю, що у можливостях Нацполіції — розробити інструментарій для реалізації стратегії боротьби з організованою злочинністю. Важливо, аби був обмін інформацією між усіма зацікавленими сторонами, які задіяні в боротьбі з оргзлочинністю. Це важкий процес, але ми надамо всю необхідну допомогу. Це стосується і проведення тренінгів, і процесу рекрутингу до нового підрозділу, і, за можливістю, внесення змін до законодавства», — сказав Удо Моллер.
 
Інший гість — Паулюс Клікунас висловив сподівання, що Нацполіції вдасться вдосконалити методологію SOCTA та показати її в інших країнах.
 
У свою чергу, Сергій Князєв зазначив: «Впровадження методології SOCTA надасть можливість провести оцінку загроз тяжких злочинів та організованої злочинності.
 
Робочі проекти цієї програми наших колег з інших правоохоронних органів, які працюють над її впровадженням, різнопланові. Уніфікації для всіх поки немає.
 
Але ми продовжуємо її практичну реалізацію та плануємо вийти на міжнародний рівень».