Поважний ювілей: за 120 років Нацуніверситет біоресурсів і природокористування випустив майже 200 тисяч фахівців

05.06.2018
Поважний ювілей: за 120 років Нацуніверситет біоресурсів і природокористування випустив майже 200 тисяч фахівців

Ректор Станіслав Ніколаєнко зі студентами університету.

...Здається, університет був у цій чарівній місцині — на пагорбах Голосіївського лісу в обрамленні довколишніх озер — завжди, так органічно він вписався у тутешній ландшафт.

Хоча йдеться і не про часи Петра Могили, чиї дуби ще й досі стоять на сторожі Голосієва.

Та доглядають за ними лісівники Національного університету біоресурсів і природокористування України, який днями на державному рівні відсвяткував своє 120-річчя. 

За цей час він випустив майже 200 тисяч фахівців, знання перших з яких перевіряв особисто Дмитро Менделєєв — голова екзаменаційної комісії на сільськогосподарському відділенні Київського політехнічного інституту.

Саме з цього відділення, створеного у 1898 році, і розпочинався НУБіП — один із найстаріших в Україні і найбільших у Східній Європі вищих навчальних закладів.

«Серед лідерів НУБіП знову буде»

— Сьогоднішній університет — це майже 30 тисяч студентів та слухачів, які навчаються за майже 40 бакалаврськими і магістерськими спеціальностями та 60 освітніми програмами, понад 400 аспірантів, докторантів та здобувачів, знання котрим передають понад 3 тисячі науковців і педагогів, три навчально-дослідні господарства, де молодь набуває практичних навичок,— каже ректор Станіслав Ніколаєнко.
 
— Наші студенти за підсумками фінальних турів всеукраїнських студентських олімпіад і конкурсів наукових робіт останніми роками займають лідерські позиції серед українських вишів. У цьому році вони знову демонструють на цих змаганнях такі ж високі показники. І хоча остаточних підсумків ще не підбито, але серед лідерів НУБіП знову буде!
 
Саме з їхнього середовища виходить справді талановита молода наукова генерація. Тільки цьогоріч премії Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим у галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок удостоєні два представники НУБіП — Тетяна Іванова та Олександр Колодяжний.
 
А спирається вона на здобутки численних наукових шкіл, на які так багата історія університету.
 
Саме молодь з властивою їй креативністю і почуттям гумору доклала чимало зусиль, аби якнайкраще представити свої факультети і навчально-наукові інститути на ювілейному Дні університету.
 
Експозиція факультету конструювання та дизайну, представлена на ньому, запам’яталася жартівливими композиціями, зробленими студентами із деталей сільськогосподарської техніки, що давно вже відслужили свій термін: такий собі університетський техноарт.
 
Хоча, як запевняє завідувач кафедри конструювання машин і обладнання В’ячеслав Ловейкін, від жартів тут дуже мало: таким чином майбутні конструктори вчаться фантазувати і бути креативними.
 
І це в речах серйозних вдається! Як це сталося з моделлю мобільного хірургічного госпіталю для зони АТО, точніше, зараз вже ООС, над технічною документацією виготовлення якої працював Павло Приходько зі студентського проектно-конструкторського бюро.

Молоді обличчя поважного віком університету 

Чимало студентів не змогли долучитися до святкування ювілею альма матер: кількасот з них, як і завжди, у кінці навчального року виїхали на виробничу практику за кордон.
 
Серед них і Валерія Христян, 20-річчя якої збіглося зі 120-річчям університету. Але майбутній технолог виробництва та переробки продукції тваринництва не забула передати слова вітань.
 
І вони для університету не менш важливі, ніж від перших осіб держави. Бо саме молодь формує обличчя сучасного НУБіП.
 
НУБіП – це ще й потужний осередок виховання особистості і патріотизму. Одним з останніх на сьогодні заходів у цьому плані став загальноуніверситетський твір з української мови, всі слова в якому починаються з однієї й тієї ж літери. Перемогу в ньому виборола майбутній землевпорядник першокурсниця Ольга Оцабера.
 
— Я дуже люблю українську, досить успішно школяркою брала участь у конкурсі імені Петра Яцика. І от тепер спробувала свої сили в університетських змаганнях. Хоча, щиро кажучи, на гран-прі й не розраховувала, — каже дівчина.
 
Студенти беруть активну участь у громадському і культурному житті. Більше трьох тисяч з них залучені в 14 художніх колективів і творчих студій, 12 з яких отримали гран-прі міжнародних та всеукраїнських творчих конкурсів.
 
А традиційний міжнародний фестиваль «Голосіївська весна» — то справжня феєрія талантів, якій можуть позаздрити навіть професійні виконавці.
 
Цьогоріч на сцені фестивалю виступили понад дві тисячі студентів-аматорів. Спортсмени університету традиційно беруть участь у спортивних змаганнях найвищого ґатунку — чемпіонатах світу, Європи та України.
 
Тільки в травні Олександр Свинаренко став чемпіоном Європи з кіокушинкай карате, чоловіча збірна — чемпіон України з перетягування каната, а жіноча — срібні призери цих змагань.