Еліна Світоліна не змогла пройти далі третього кола турніру «Ролан Гарроса»

05.06.2018
Еліна Світоліна не змогла пройти далі третього кола турніру «Ролан Гарроса»

Друга ракетка України Леся Цуренко вперше в кар’єрі пробилася до четвертого раунду «Ролан Гарроса». (Фото з сайта tennisua.org.)

Пробившись до когорти найсильніших за рейтингом тенісисток планети, другий рік поспіль, з огляду на свій високий номер посіву, перша ракетка України Еліна Світоліна автоматично ходила серед фаворитів Відкритої першості Франції. 
 
Додаткових рейтингових балів на її успішний виступ у Парижі додавав і тріумф на представницькому турнірі в Римі, котрий передує «Ролан Гарросу». 
 
Утім і в 2017-му, і в нинішньому в році «ґрунтовий шолом» для Еліни завершився невдачею. Усі сподівання спортсменки та її вболівальників на переможне завершення «РГ» знову розбилися об гору незрозумілих подій та факторів.
 
Що казати, коли торік у чвертьфіналі «Ролан Гарроса» Світоліна віддала своїй суперниці — Сімоні Халеп — практично виграний поєдинок.
 
Так само подив і здивування викликав результат української прими й у поєдинку третього кола цьогорічного «РГ» проти іншої румунки — Міхаели Бузарнеску.
 
У рейтингу WTA суперниць розділяє три десятки позицій, утім цей факт аж ніяк не допоміг четвертій ракетці планети з України пробитися до четвертого кола змагань.
 
«Упевнений, що наступні десять поєдинків iз Бузарнеску Еліна виграє, але сьогодні потрібно прийняти цю поразку від Міхаели», — відзначив тренер української тенісистки Тьєррі Аскьон.
 
За словами французького спеціаліста, кожна суперниця, котра стоїть нижче в рейтингу, хоче виграти матч у представниці «топової» когорти. І хоча в команді Світоліної знали, як   гратиме Бузарнеску, показати в матчі весь свій потенціал українка не змогла.
 
«Будемо шукати причини невдачі», — заявив Аскьон, з яким, до слова, перша ракетка України лише нещодавно розпочала співпрацю.
 
На думку окремих експертів, причиною цьогорічної поразки Світоліної в Парижі 33-й ракетці планети  могли стати ментальні фактори, адже об’єктивних (видимих) причин для невдачі у тенісистки, котра вже не раз перемагала значно рейтинговіших суперниць, на перший погляд, бути не повинно.
 
Так, перед грою з Бузарнеску Еліна мріяла про зустріч iз Сереною Уїльямс, хоча, дивлячись на турнірну сітку, можна говорити, що українка забігла занадто далеко, адже її теоретична зустріч у Парижі могла відбутися не раніше фіналу.
 
«Не вважала себе фавориткою цьогорічного «Ролан Гарроса», — немов виправдовуючись за невдачу, заявила після фіаско Бузарнеску Світоліна.
 
А от друга ракетка України Леся Цуренко до числа фаворитів Відкритої першості Франції-2018 не входила навіть теоретично. Ба більше, 39-та позиція в рейтингу WTA не дозволяла їй перебувати навіть у числі сіяних «РГ»-2018.
 
Однак це не завадило Лесі вперше в кар’єрі пробитися до четвертого раунду «ґрунтового шолома», здолавши на шляху до 1/8 фіналу 15-ту та 19-ту тенісистку планети — Коко Вандевеге та Магдалену Рибарикову відповідно.
 
«Командна робота дала результат», — відкрила секрет успіху друга тенісистка України.
 
Нагадаємо, що кращим результатом українських тенісистів-чоловіків на цьогорічній Відкритій першості Франції стала участь Сергія Стаховського в матчі другого кола, в якому наш співвітчизник поступився новій зірці чоловічого тенісу — Міші Звєрєву з Німеччини — 3:6, 7:6, 6:7, 1:6.